Profesor Biološkog fakulteta: Očekuju nas nove bolesti povezane sa insektima 1Foto: Pixabay/Lipso_Kozerga

Profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović izjavio je danas da se narednih decenija u Evropi očekuje pojava bolesti koje ranije nisu postojale, a povezane su sa insektima, pa se zato mora prilagoditi i promeniti način njihovog suzbijanja.

Gostujući u programu Radio-televizije Srbije, Tomanović je rekao da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je 85 odsto populacije izloženo najmanje jednoj bolesti koju prenose komarci ili insekti.

Statistika pokazuje i da je svaki deseti stanovnik planete, koji je ikada rođen, preminuo od neke bolesti koju prenose komarci ili drugi insekti.

„Komarci su tu desetinama miliona godina. Znači, mi jednostavno, nemamo nikakve šanse protiv njih da ih potpuno uništimo. I nema ni potrebe to raditi. Komarci moraju da se suzbijaju, kontrolišu na nekom određenom terenu“, naveo je Tomanović.

On je napomenuo da se menja klima, dolaze neke nove vrste komaraca, pa je neophodno tome prilagoditi i način suzbijanja komaraca.

„Možemo mnogo da naučimo od razvijenih evropskih zemalja, kako oni to rade. To suzbijanje mora da bude održivo. To podrazumeva primenu insekticida, hemikalija u određenim uslovima i okolnostima“, kazao je Tomanović.

Način na koji se Srbija bori sa komarcima Tomanović je ocenio „mršavom trojkom“, na skali od 1 do 5.

„Ne možemo uništavati komarce i ugroziti sve drugo. Komarci su takođe važni u lancima ishrane, u ekosistemima, ishrani mnogih riba, ptica, slepih miševa i mnogih drugih vrsta“, dodao je on.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, registrovano je 14 autohtonih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji. Do pre nedelju dana bilo je osam slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari