Profesor Jovančićević: Nemoguće je da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra 1Foto: Privatna arhiva

Profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branimir Jovančićević izjavio je danas da je nemoguće da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra, kako to tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da će sve naše vode da budu čiste“ i da „univerzitetski profesori brutalno lažu“, Jovančićević je agenciji Beta kazao da Vučić priča o nečemu u šta se uopšte ne razume.

„Vučić želi da po svaku cenu otvori rudnik litijuma. Njegove izjave o rudniku su političke i nisu utemeljene na stvarnim činjenicama i geološkim saznanjima. Nemoguće je da rudnik litijuma ne zatruje vodu u dolini Jadra i to Vučić dobro zna, ali on priča priču koja njemu politički odgovara“, ocenio je profesor.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi došlo do otvaranja rudnika litijuma, u regionu Jadra i šire bi došlo do žestokog udara na celokupnu životnu sredinu.

„Posebno bi na udaru bila aluvijalna formacija podzemnih voda, jer rudnik podrazumeva otvaranje podzemnih kopova koje je teško kontrolisati, kao i transport ogromnih količina raznih hemikalija poput sumporne kiseline i natrijum-hidroksuda. U takvoj situaciji, sačuvati podzemne vode koje su na dubini od svega 5-10 metara je nemoguće“, naglasio je Jovančićević.

Dodao je da mnogi hidrogeolozi ne smeju da Vučiću ukažu na štetne posledice eventualnog otvaranja rudnika litijuma.

„Ovo je kao u Brozovo vreme, kada Titu niste smeli da kažete ništa što njemu nije po volji“, ocenio je profesor Jovančićević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će narednih šest dana boraviti u lozničkoj kasarni, tokom kojih će organizovati razgovore s građanima, navodeći da će jedna od tema biti navodi o ugrožavanju reka u slučaju otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

„Hoću da kažem našim ljudima da će sve naše vode i zemljište da budu sigurni, da će sve naše vode da budu čiste“, rekao je Vučić.

On je naveo da su „neki spolja naredili jednu lukavu akciju – Uplašite ljude time što ćete da govorite o vodi, zato što je voda izvor života“.

„I onda oni bez ikakvog argumenta će da kažu da će biti zatrovani Jadar, Drina, Sava i Dunav, da nećemo da imamo vodu. Čak imate univerzitetske profesore, kojima dajemo ogromne pare, koji brutalno lažu“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari