Profesor niškog PMF: Novi teleskop omogućava bliži uvid da li na nekoj dalekoj planeti ima života 1Foto: PMF žurnal/ Prirodno matematički fakultet Niš

Dragan Gajić, profesor na departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kaže da će svemirski teleskop koji je juče lansiran omogućiti čovečanstvu da “ode” u istoriju nastanka svemira, prisustvuje nastanku zvezda i bliže sazna da li na nekoj planeti izvan sunčevog sistema eventualno ima života.

Teleskop Džejms Veb je lansiran iz Francuske Gvajane, a trebaće mu mesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti na oko milion i po kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Veb teleskop je najveći, najsnažniji i najsloženiji svemirski teleskop do sada, ima ogledalo slično saću veličine 6,5 metara, sunčani štit veličine teniskog igrališta, kao i četiri odvojene kamere i senzorske sisteme za prikupljanje podataka.

Veb je vredan deset milijardi dolara, a NASA ga gradi već 20 godina.

„Ukoliko sve bude u redu, čovečanstvo treba da očekuje nova i važna saznanja o svemiru. Ovaj teleskop će moći da prodre mnogo dublje u svemir, odnosno u istoriju svemira, i to i do 13,5 milijardi godina unazad. Moći će da detektuje i objekte u džinovskim oblacima gasa i prašine, pa ćemo imati priliku da prisustvujemo nastanku zvezda, odnosno da imamo bolji uvid u tok njihovog nastanka. Njime će se otkriti veći broj planeta izvan sunčevog sistema, te će se pratiti procesi koji se odvijaju oko njih, a sastav atmosfere će sugerisati da li na njima postoji život. Dakle, njegova najznačajnija uloga se ne vezuje za sunčev sistem, već je mnogo šira“, kaže Gajić za Danas.

On kaže da Veb teleskop jeste uspešno lansiran, ali da ima više od 300 operacija koje treba obaviti kako bi on i uspešno funkcionisao.

Prema njegovim rečima, pogrešno je shvatanje da on predstavlja „nastavak“ Hablovog teleskopa koji je lansiran u nisku Zemljinu orbitu 1990. godine.

Veb teleskop će biti mnogo snažniji od Habla i biće ključna opservatorija sledeće decenije.

Prema njegovim rečima, problem novolansiranog teleskopa je što neće moći da se servisira jer je suviše udaljen da bi to moglo nesmetano da se obavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari