Profesor Slavoljub Stojadinović na protestu: Za desetak godina neće imati ko da obrazuje našu decu 1Foto: Miloš Obradoivć

Ne pamtim da je ikada bilo lošije u prosveti, za desetak godina neće imati ko da obrazuje našu decu, jer smo došli do kraja, mulja, izjavio je večeras na skupu „Srbija protiv nasilja“ profesor iz Velike Plane Slavoljub Stojadinović, dok je njegov kolega iz Kragujevca Milan Jevtić poručio da su učesnici protesta ustali protiv zla i nasilja.

Stojadinović je profesor fizičkog vaspitanja i 2019. godine je savladao naoružanog čoveka koji je u njegovoj školi držao kao taoce čitavo odeljenje.

Nisam mogao ni da slutim da ću dolaskom u školu izgubiti glavu, rekao je Stojadinović ispred Ministarstva prosvete, u Nemanjinoj ulici.

Učenici i ja smo dobro, ali tanka je linija kojom sam išao. Lako je posle bitke biti general, izjavio je Stojadinović i ocenio da je taj događaj trebalo da „upali lampice“ da nešto nije u redu, da su profesori i učenici postali „glineni golubovi“.

Stojadinović je ukazao da prosveta ne sme biti ministarstvo za potkusurivanje, već je obrazovanje ulaganje u budućnost.

Moram da pitam zašto moja deca u Velikoj Plani i ostatku Srbije neće imati besplatne udžbenike i vrtiće kao u Beogradu? Znate koga ćete podržati na izborima, ne padajte na jeftine trikove. Svako čudo za tri dana, zaključio je Stojadinović.

Nastavnik istorije Jevtić rekao je da se Srbiji dogodilo „nešto strašno, nezamislivo“ i da su od tog trenutka pred građanima dva puta.

Jedan je da pognemo glave, sačekamo da prođu oluja, mećava i nevolje. Taj put jeste lagodan, ali poguban. Imamo i drugi put – da se borimo, koliko i kako možemo, kad god nam se ukaže prilika. Taj smo izabrali, izjavio Jevtić, što su učesnici protesta pozdravili aplauzom.

Ne boriti se protiv zla znači da zlo činimo i podržavamo. Vi ste ustali protv zla, nasilja, neukusa, kiča. Ako bismo se predali, učinili bi to onima koji milosti nemaju, naveo je Jevtić, uz konstataciju da ništa ne očekuje od Ministarstva prosvete i vlade.

Učesnici su nastavili šetnju Ulicom kneza Miloša do Londona i Ulicom kralja Milana će otići do zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ su ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ostavke članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje rijaliti programa, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i ostavke rukovodstva Radiotelevizije Srbije.

Protesti se održavaju od 8. maja, sa zahtevima da se zaustavi nasilje u javnom prostoru, posle dva masovna ubistva u kojima je živote izgubilo 19 osoba i isto toliko je ranjeno.

Radi se o ubistvima u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Malo Orašje i Dubona u okolini Mladenovca i Smedereva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari