Profesor tražio od đaka da napišu afirmativan rad o rudarenju litijuma, roditelji ga prijavili 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Iskopavanje litijuma postalo je i deo nastavnog programa. Kako navodi N1, profesor Valjevske gimnazije dao je, na času retorike i besede, učenicima zadatak da napišu afirmativni rad o rudarenju litijuma, gledajući na to kroz naočare mladog SNS-ovca. To je izazvalo buru nezadovoljstva kod roditelja, koji od škole traže da ispita ceo slučaj i kazni profesora.

Čas besede i retorike u Valjevskoj gimnaziji kakav ne pamte ni učenici ni roditelji. Profesor je, pričaju za N1, tražio od đaka da napišu afirmativnu besedu o iskopavanju litijuma – da se stave u ulogu mladog SNS kadra i rukovode nedavnim izjavama i govorima predsednika države o toj temi. Ti navodi našli su se i u zvaničnoj prijavi koju su roditelji uputili školi. Među njima i Milica Kaljević, takođe prosvetni radnik, kojoj se ćerka vidno uznemirena telefonom javila odmah posle časa retorike.

„Upravo mi je kazala sledeće – da je vrlo uznemirena i uplašena jer su na času retorike i besedništva bili primorani da pišu isključivo afirmativno na temu iskopavanja litijuma i otvaranja rudnika u Srbiji“, priča Kaljević.

Milica, zajedno sa grupom roditelja, odmah odlučuje da od škole traži da se protiv profesora pokrene disciplinski postupak, da se učenici zaštite od zlostavljanja i da im budu vraćene sveske u kojima su besede pisali, a koje je profesor zadržao.

„Tri su ključne stvari koje su se tu dogodile. Prva je odabir teme, ako je u pitanju beseda toliko je tema koje su mogle biti odabrane, a da nemaju ni direktnu ni indirektnu vezu sa politikom, s obzirom na to da je bilo kakva politika i političko agitovanja zakonom striktno zabranjena. Drugi momenat je upravo prinuda, ja sam je doživela kao prinudu, moja ćerka je to doživela duboko i teško kao prinudu i to da je prinuđena da piše isključivo za kopanje litijuma i treći momenat koji je prilično diskutabilan na šta su mi skrenula pažnju i dva, tri roditelja sa kojima sam razgovarala je to što je profesor tražio da te sveske budu potpisane svojeručno i da u njima bude samo ta beseda. I ti roditelji se plaše zloupotrebe tih radova, političke ili bilo koje druge“, navodi Kaljević.

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Obradović kaže za N1 da je političko delovanje u školi zabranjeno, ali da je u ovom trenutku rano govoriti da li ono što se desilo na času retorike i besedništva ima političku konotaciju.

„Juče su u našu školu pristigle dve prijave roditelja učenika iz odeljenja u kojem pomenuti profesor predaje taj predmet. Roditelji, odnosno deca se žale na emocionalno, odnosno psihičko nasilje i odmah nakon tih prijava smo i odreagovali sazvali tim za njima, a nakon toga i sa profesorom. Profesor će do ponedeljka dostaviti svoju izjavu i dati svoj utisak i činjenice kako je to izgledalo“, kaže Obradović.

Osim izjave profesora, kaže nam Obradović, iskaze će dati i učenici.

„Ako utvrdimo na osnovu tih izjava da je bilo elemenata nasilja pokrenuće se disciplinski postupak protiv profesora. Izjave će davati svi učenici odeljenja, a ne samo dva, u prisustvu svojih roditelja. U daljem postupku će se utvrditi da li je i u kojoj meri bilo politički tema pa na osnovu toga će profesor biti sankcionisan, da li lakše ili teže to će morati da pokaže taj proces. Ko donosi odluku o tome? Tim za nasilje, direktor škole koji je rukovodilac tima“, izjavio je Obradović.

Roditelji se nadaju pravednoj i odluci bez uticaja sa strane, jer školu na to, kažu, obavezuje renome koji ima i nekadašnji učenici i profesori koji svedoče o njenoj svetloj i slobodarskoj prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari