Zbog učestalog agresivnog ponašanja učenika neophodno je da se i prosvetni radnici nađu na listi zaštićenih službenih lica kao i drugi predstavnici javnih delatnosti, kaže za Danas Ivica Marković, direktor Gimnazije „Jovan Skerlić“, škole čiju je profesorku napao i povredio učenik A. S. (15).


Napad na profesorku desio se 22. juna u prepodnevnim satima, oko osamsto metara od škole.

– Jednoglasnom odlukom Nastavnog veća gimnazije A.S. je prethodno, zbog čak 222 neopravdana izostanka, u skladu sa zakonskim normama, isključen iz škole, pa jedinica nije jedini razlog zbog koga je on napao koleginicu Dikicu Ilić – kaže Marković. On navodi da su „kada je uočeno da učenik neredovno pohađa nastavu, preduzete sve mere – od ukora razrednog starešine, razgovora sa roditeljima, opomene Nastavnog veća, da bi potom usledilo i isključenje iz škole“.

Marković precizira da „škola kao institucija u skladu sa zakonom ne može nakon povređivanja profesorke da dalje preduzima nikakve mere, jer se incident desio van škole“.

– A.S. je mogao da napadne bilo koga od nas, jer je očigledno bio rezigniran činjenicom da je isključen iz škole, a jedinica iz matematike je formalno u celom slučaju nebitna za ono što se desilo – precizira Marković i navodi da je u ovoj školskoj godini samo jedan učenik, i to baš A.S., bio isključen iz škole zbog neopravdanih izostanaka, te da „nije slovio za problematičnog učenika“.

U Prosvetnoj inspekciji za Pčinjski okrug navode da učenik ima pravo žalbe, kao i rok od sedam dana da bude upisan u drugu obrazovnu instituciju. U inspekciji navode da je ceo slučaj sada u nadležnosti policije i sudskih organa, te da će profesorka Ilić svoju satisfakciju morati da potraži u redovnom sudskom postupku.

Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ zatražio je juče inspekcijski nadzor i mere protiv odgovornih, kao i objašnjenje zašto se toliko čekalo sa isključenjem učenika koji je načinio 222 neopravdana izostanka.

Roditelji izbegavali pozive iz škole

– I pre nego što je došlo do incidenta, a kada smo uočili da učenik A.S. neredovno dolazi na nastavu, u više navrata pozivali smo njegove roditelje da dođu u školu, ali se oni do incidenta nisu pojavili. Mislim da bi problem bio prevaziđen da je postojala saradnja roditelja sa nama u školi – navodi direktor Marković.

I roditelji nasilnici

Anketa Foruma beogradskih osnovnih škola iz 2009. godine pokazala je da je 40 odsto nastavnika bilo žrtva nasilja svojih učenika, a isto toliko njih su pretrpeli nasilje od roditelja. U anketi je učestvovalo 314 nastavnika iz beogradskih osnovnih škola. Najveći broj nastavnika, 87 odsto, doživeli su verbalno i psihičko nasilje, 27 odsto je bilo izloženo direktnim pretnjama, 13 odsto je doživelo uznemiravanje van škole, a 7,5 odsto prosvetara su žrtve fizičkog nasilja. Ocenjivanje je najčešći uzrok nasilnog ponašanja đaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari