Profesori fizičkog ne daju čas 1Foto: Antonio Ahel/ FoNet

Ideja da se umesto trećeg časa fizičkog vaspitanja – izabranog sporta uvedu kraće fizičke aktivnosti, za koje će na nedeljnom nivou biti odvojen ukupno jedan i po čas, izazvala je nezadovoljstvo među nastavnicima fizičkog vaspitanja.

Oglasili su se i predstavnici Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta koji smatraju da je „oduzimanje jednog časa fizičkog vaspitanja direktan atak na sposobnosti i zdravlje naše dece i omladine“.

Oni se u pismu, upućenom na adrese premijera Srbije, Ministarstva prosvete, Nacionalnog prosvetnog saveta i Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, protive inicijativi da se jedan čas izabranog sporta u nedeljnom rasporedu dodeli informatici i ukazuju da model svakodnevnog vežbanja, tri puta po pola školskog časa, nije dobro rešenje.

Predstavnici strukovnih udruženja nastavnika fizičkog vaspitanja i prosvetna vlast se slažu da obavezan izborni predmet – izabrani sport treba transformisati, ali ne i kako da se to izvede u praksi. Kako je Danas pisao, Udruženje pedagoga fizičke kulture još ranije je podnelo inicijativu da se izabrani sport i fizičko vaspitanje objedine u jedan predmet (čime bi deca imala tri obavezna časa fizičkog) i da se uz to uvedu obavezne školske sportske sekcije kao vannastavna aktivnost, za koju bi bila rezervisana dva časa nedeljno. Ovaj predlog podržava Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta. S druge strane, ideja Ministarstva prosvete je da se izabrani sport transformiše, ali tako što bi taj čas formalno bio ukinut u rasporedu (čime se u smislu propisanog nedeljnog opterećenja otvara prostor za jedan čas informatike), a umesto njega uvedene kraće fizičke aktivnosti, u danima kada nema redovne nastave fizičkog.

– Takav model sportskih aktivnosti nema uporište sa organizacijskog, didaktičko-metodičkog i zdravstvenog aspekta nastave fizičkog vaspitanja i nema nikakve veze sa edukacijom učenika, niti se ijedna fizička aktivnost u predloženom trajanju može nazvati sportom. Ovakav vid vežbanja nije usklađen sa savremenim potrebama dece i omladine. Pitanje je gde će se deca pripremiti za taj takozvani čas (gde će se presvući, umiti, oprati ruke… ). Čini nam se da je predlagač, pored ostalog, zaboravio na zdravstveno-higijenski značaj fizičkog vaspitanja. Vreme vežbanja na času fizičkog koji traje 45 minuta zadovoljava pedagoški i „trenažni“ minimum neophodan da bi fizičko vežbanje ostvarilo pozitivan efekat na organizam učenika, navodi se u pismu Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

Taj savez podseća da je Nacionalni prosvetni savet još 2013. usvojio mere za unapređenje nastave fizičkog vaspitanja, koje obuhvataju sve nivoe obrazovanja, od osnovnog do univerzitetskog, i u kojem se ističe neophodnost sistemskog fizičkog vežbanja dece predškolskog uzrasta. Međutim, prema saznanjima našeg lista, ove mere do danas nisu primenjene u praksi.
O ovim problemima predstavnici strukovnih udruženja nastavnika fizičkog trebalo bi u četvrtak da razgovaraju sa čelnicima Ministarstva prosvete.

Podrška

– Podržavamo predlog ministra prosvete da sportski dan bude deo školskog kalendara. Zakon o osnovnoj školi predviđa obaveznu nedelju školskog sporta, u okviru koje predlog ministra može biti realizovan. Takođe, na osnovu Zakona o sportu svaka lokalna samouprava od budžeta namenjenog sportu, u obavezi je da izdvaja 20 odsto za školski sport. Predlažemo da se sredstvima tog fonda realizuje sportski dan u okviru nedelje školskog sporta, navedeno je u dopisu Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari