„Profesori i učenici likovni stvaraoci“ naziv je izložbe slika koja je otvorena u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu. Reč je o izložbi kojom počinje obeležavanje jubileja – 90 godina postojanja Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača u Pirotu.


– Od pedagoškog odeljenja, preko Učiteljske škole, Pedagoške akademije i Više škole za vaspitače, ova škola je prerasla u Visoku strukovnu školu, jedinu visokoškolsku ustanovu u Pirotskom okrugu – rekao je na otvaranju izložbe direktor škole akademski slikar mr Petar Đorđević, koji u ovoj školi radi 35 godina. Đorđević kaže da su ovom izložbom hteli da pokažu stvaralaštvo nekadašnjih učenika i profesora i sadašnjih profesora.

– Na početku kad je formirana Učiteljska škola ovde su profesori bili Đorđe Zlatković i Vasilije Kostić, a kasnije su dolazili i drugi stručni kadrovi za likovnu umetnost. Na izložbi su dela značajnog broja ljudi koji se profesionalno bave slikarstvom i skulpturom. Među njima nema više Uroša Kostića koji je radio u ovoj školi. Tu su i dela pirotske slikarke Milene Mijalković-Nikolić. Svakako značajno ime je Miroslav Anđelković koji je radio u našoj školi, a sada je redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu – rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari