Marija Vujić (42), profesorka informatike u „Požarevačkoj gimnaziji“, od 16. januara ponovo je sa svojim đacima, nakon višemesečnog uspešnog lečenja tumora karličnih kostiju.

Ovo lečenje uključivalo je operaciju i oporavak u italijanskoj „Ricolo“ klinici u Bolonji, za koje je trebalo obezbediti 15.000 evra. Zbog toga su učenici odeljenja III3, čiji je Marija razredni starešina, pokrenuli humanitarnu akciju za prikupljanje dobrovoljnih priloga, animirajući građane, preduzeća i ustanove. U završnici akcije, u gimnaziji je organizovan „Humani dan“, a u Centru za kulturu „Reklamijada“, na kojima je prikupljeno 82.000 dinara, koliko je nedostajalo da se kompletira suma od 15.000 evra.

– Nisam bila u stanju da sama obezbedim neophodan novac za lečenje, jer su moji prvi pregledi u Italiji koštali više od 6.000 evra, što je bila cela moja, i ušteđevina mojih roditelja. Ustručavala sam se da zatražim nečiju novčanu pomoć, ali su moji đaci i njihovi roditelji, kao i moje kolege i direktorka Danijela Žukovski, sami započeli akciju i uspeli da prikupe neophodnih 15.000 evra – kaže Marija. Nju je u septembru prošle godine u Bolonji uspešno operisao ortoped Nikola Fabri, nakon čega je usledio proces oporavka. Pošto je operacija izvedena kvalitetno, Marija je nakon samo sedam nedelja odbacila štake i počela normalno da hoda.

Susret sa njenim đacima na početku drugog polugodišta, nije bio i njihovo jedino viđenje nakon operacije. „Čim se naša razredna vratila u Požarevac, u oktobru prošle godine, celo odeljenje otišlo joj je u posetu, sa 33 crvena balona u obliku srca i tortom na kojoj smo ispisali „Voli Vas Vaše III3“. kaže Marijina učenica Marina Ilić. Iako joj je tada još uvek bilo naporno da stoji, Marija je sa svojim đacima u dvorištu održala „specijalni razredni čas“. Kontakt sa njima ona nije prekidala ni tokom boravka u Italiji, jer su se tada dopisivali putem SMS-poruka. Iako su za to vreme imali druge razredne starešine, jedva su čekali njen povratak, jer je ona sa njima od njihovih prvih gimnazijskih dana.

– Zahvalna sam svima koji su mi pomogli da odem na operaciju, naročito mojim učenicima. Oni su složni i preduzimljivi, ali skromni i stidljivi kad treba da se pojave u medijima, iako zaslužuju da oni budu u prvom planu, a ne ja“, kaže Marija. Osim odeljenja III3, Marijinom jučerašnjem prvom radnom danu obradovao se i ceo kolektiv „Požarevačke gimnazije“. -Svi smo presrećni što je Marija ponovo sa nama i što smo mogli da joj pomognemo u lečenju. Koliko smo svi bili rešeni u tome, govori podatak da je neophodna suma za lečenje prikupljena za nepunih mesec dana, uz pomoć svih škola, lokalne samouprave i brojnih preduzeća – kaže direktorka Danijela Žukovski.

Sa Banjice na Rikolo

Marija se najpre lečila na Banjici, u Beogradu, gde joj je uspostavljena pogrešna dijagnoza. Nakon toga uspela je da uspostavi kontakt sa „Ricolo“ klinikom u Bolonji, gde je uspešno operisana 20. septembra. Prva kontrola, u novembru, pokazala je da je operacija u potpunosti uspela, a naredna joj je zakazana za mart mesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari