Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, prema svim ekonomskim pokazateljima, privelo je kraju još jednu uspešnu godinu, koju će, kada se posmatraju svi parametri, završiti sa pozitivnim finansijskim poslovanjem.

U kostolačkoj kompaniji je za deset meseci 2013. godine ostvaren prihod od 21 milijarde dinara, dok je u istom periodu rashod bio 18 milijardi, tako da je ukupan finansijski rezultat pozitivan i iznosi 3 milijarde i 585 miliona dinara. -Ako se nastavi ovakav trend rada očekujem da ćemo ostvariti pozitivne rezultate do kraja godine, rekao nam je na početku razgovora Stanko Milanović, direktor Direkcije za ekonomske poslove i nastavio: -Za 10 meseci 2013. godine planirani fizički obim proizvodnje je manji za oko 22 odsto, ali pošto do kraja godine imamo još dva meseca, pretpostavljamo da ćemo ostvariti fizički obim proizvodnje, a time i prihod po tom osnovu. Prihod je 20.501.889.000 dinara, što je za nekih 20 odsto manje u odnosu na ukupnu projekciju do kraja 2013. godine. Najveći je poslovni prihod, prihod od električne energije, koji je takođe nekih 20 odsto manji, ali posmatrano na čitav odnos sigurno će se ostvariti i imaćemo verovatno 100 odsto realizacije. Ostali poslovni prihodi u strukturi su veoma mali. Što se tiče poslovnih rashoda, prema rezultatu za deset meseci, ostvareni poslovni rashod je 17.162.939.000 dinara i to je za nekih 16 procenata manje u odnosu na ukupno ostvarenje, odnosno u odnosu na ukupno planirana sredstva za 2013. godinu. U strukturi ukupnih poslovnih rashoda, najveći rashodi su troškovi održavanja od 2.589.546.000 dinara, pa zatim amortizacija 3.612.640.000 i troškovi zaposlenih 4.964.073.000 dinara. Za održavanje je bilo planirano da potrošimo 2.315.470.000 dinara i već smo za 10 meseci taj plan prebacili za nekih 12 odsto. Sredstva koja smo planirali za izdvojena preduzeća, potpisujući ugovore od juna 2013. do juna 2014. za celu godinu, potrošena su za šest meseci, posebno kod Privrednih društava „Autotransport“ i „PRIM“, zbog njihovog povećanog angažovanja u toku remontne sezone. Inače, kod izdvojenih preduzeća imamo manji problem da nemamo dovoljno njihove realizacije i mogućnosti da im izmirimo na osnovu obaveze sredstva, kako bi oni mogli da isplate zarade i da izmire obaveze prema svojim dobavljačima.

Ostali troškovi se nalaze u okviru plana i ostvarenje za 10 meseci je manje za 16 do 20% u odnosu na ukupno planirana sredstva iz prošle godine, tako da nigde nije došlo do drastičnih odstupanja, i po našoj proceni, svi elementi rashoda, odnosno troškova, do kraja godine trebalo bi da se uračunaju u planirane okvire, osim troškova održavanja.

U okviru elemenata koje smo imali za deset meseci ostvarili smo pozitivne finansijske efekte i očekujemo da će do kraja 2013. da se održi taj tempo i da ćemo ostvariti pozitivni finansijski rezultat, posmatrajući poslovne odnose. U ostalim odnosima drugi su uslovi koji utiču na to, ali poslovni rashod na koji mi možemo da utičemo ili smo mogli da utičemo postoji mogućnost da ćemo ostvariti pozitivne finansijske rezultate, naveo je Milanović.

Plan poslovanja za 2014. godinu dostavljen je JP Elektroprivreda Srbije do 1. decembra, Upravni odbor ga je usvojio i prosledio Ministarstvima energetike i privrede.

U ovom trenutku očekujemo da Vlada Srbije usvoji naš plan za sledeću godinu, pre svega zato što nas Zakon o javnim nabavkama obavezuje da najkasnije 31. januara moramo dostaviti plan nabavki, koji je baziran na finansijskom planu PD „TE – KO Kostolac“, koji je usvojila Vlada. Ako nije usvojen mi ne možemo ni pokrenuti proceduru javnih nabavki za 2014. godinu. Mi smo u finansijskom planu za 2014. godinu, krenuli od pretpostavke da će naše preduzeće sledeće godine imati 3.326 radnika. Povećanja ovog broj neće biti, jer je planirano da se taj broj prirodnim odlivom smanji za 70 ljudi, ali će toliko i novih zaposlenih početi da radi u našoj kompaniji. Zarada će se, kako je to definisano budžetom, povećati dva puta – 1. aprila za 0,5% i 1% od 1. oktobra 2014. Ukupna planirana proizvodnja uglja u narednoj godini je 7.164.000 tona, od čega je 200.000 tona komadnog uglja, kao i 42 miliona kubnih metara otkrivke. Proizvodnja će u Termoelektranama „Kostolac“ biti manja zbog revitalizacije bloka B1 i ona je planirana na nivou od 4.876 gigavat – časova, pa će zato i naša prihodna baza biti manja.

U 2013. godini došlo je do poboljšanja likvidnosti naše firme. U ranijim periodima smo imali obaveze prema dobavljačima, čiji je iznos u svakom momentu bio od dve do tri milijarde dinara i imali smo velike probleme u njihovom izmirivanju. To smo u ovoj godini prevazišli, tako da smo ovog momenta likvidni i imamo sredstava. Sve naše obaveze prema dobavljačima izmirujemo, ne u roku koji je dozvolio Zakon o komercijalnim transakcijama, nego u ugovornim obavezama, a na vreme izmirujemo i obaveze prema državi. Tako da sada neka hitna plaćanja možemo da izvršimo samostalno, jer imamo priliv od komadnog uglja, kao i sredstva na tekućem računu koja zadovoljavaju nivo trenutnih obaveza. Takođe nemamo ni problem sa isplatama zarada, kao ni sa isplatama izdvojenim preduzećima, istakao je na kraju Stanko Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari