"Represija vlasti neće uplašiti građane Srbije": Proglas traži hitno puštanje uhapšenih aktivista na protestu 1Printskrin Medija centar/Uživo

Inicijativa ProGlas osudila je danas hapšenje građana na mirnim demonstracijama protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru i tražila da svi uhapšeni budu pušteni na slobodu bez odlaganja.

„Suočena s masovnim nezadovoljstvom građana, izraženim na najmasovnijem protestnom pokretu u Srbiji u protekle dve decenije i na velikim demonstracijama u Beogradu, vlast se odlučila na represiju, hapšenja i zastrašivanja, skraćene sudske postupke i drakonske kazne“, ocenio je ProGlas.

Oni su izrazili uverenje da represija vlasti neće uplašiti građane Srbije koji koriste pravo na proteste garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ugradila u svoj pravni poredak.

„Sva odgovornost za posledice i dalji razvoj događaja pada na vlast koja na silu pokušava da nametne projekat koji je izazvao ogromno uznemirenje i nezadovoljstvo građana“, naglasio je ProGlas.

U saopštenju se dodaje da do sada nije bilo saopštenja državnih organa povodom govora na protestima, te ProGlas osuđuje saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike protiv glumice Svetlane Bojković kao „nečuven primer nerazumevanja slobode govora“.

„Svetlana Bojković je slobodna građanka koja će, kao i do sada, javno iznositi svoje stavove o temama koje su važne za ovo društvo. Poručujemo Ministarstvu rudarstva i energetike da ne glumi da se bavi rudarstvom i energetikom, a pogotovu da ne glumi da se bavi zaštitom interesa građana Srbije“, istakao je ProGlas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari