Grad Zrenjanin završio je četiri nove montažne kuće za izbegličke porodice kojima je odobren ovaj projekat preko programa „Dobre komšije“. Tako su krov nad glavom, u aktivnosti koju finansira delegacija Evropske unije, dobile dve porodice u Elemiru, jedna u Tomaševcu i jedna u Perlezu. U Elemiru su uručeni ključevi montažnih kuća izbegličkim porodicama Latinović i Kovačević. Tom prilikom istaknuto je da je grad Zrenjanin izdvojio 17 odsto sredstava, dok je 83 odsto sredstava obezbedila Delegacija EU u Srbiji.

– Želja nam je da pomognemo svim izbeglim i raseljenim licima. U 2015. godini očekuje nas gradnja 40 stanova u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu, a ulazimo i u projekat izgradnje 26 stanova u Kleku. To nisu jedini vidovi pomoći izbeglim i raseljenim licima, vršimo i otkup kuća u naseljenim mestima, imamo projekat koji se odnosi na pomoć u građevinskom materijalu i deo koji se odnosi na obuku i zapošljavanje tih lica, koji takođe radimo u saradnji sa delegacijom EU u Srbiji, Komesarijatom za izbeglice i organizacijom UNHCR. Učestvovaćemo i dalje na svim konkursima, s ciljem ostvarivanja novih vidova pomoći, a delom ćemo izdvajati i sredstva iz našeg budžeta, kao što smo učinili i u ovom slučaju – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Pravo da konkurišu za dodelu kuća imale su porodice izbeglih lica, porodice koje su bile u statusu izbeglica, porodice interno raseljenih lica ili porodice povratnika iz zemalja Evropske unije po sporazumu o readmisiji, sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Zrenjanina koje su smeštene u neadekvatnom privatnom smeštaju i poseduju sopstveni plac za gradnju, ali samostalno ne mogu rešiti stambeno pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari