Odbornici Skupštine opštine Malo Crniće, na sednici kojom je predsedavala Goranka Stević, usvojili su programe rada ustanova za naredni period.

Prema izveštavanju regionalne informativne kuće „Reč naroda“, Program poslovanja JP „Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće“ za 2016. godinu baziran je na budžetskim sredstvima u visini od 102,27 miliona dinara. U oblasti kapitalnih investicija predviđa ulaganja od 40,5 miliona u izgradnju puteva i ulica, za izgradnju vodovodne infrastrukture 13 miliona, za kapitalno održavanje zagrada i objekata i domova kulture 21,2 miliona dinara. Za projektovanje i nadzor nad svim kapitalnim investicijama predviđen je izdatak od 4,5 miliona dinara.

-Program poslovanja i finansijski plan Direkcije sačinjen je nakon razmatranja zahteva svih 19 mesnih zajednica. Na osnovu raspoloživih sredstava iz budžeta sačinjen je program kapitalnih investicija. Inače, prilika je da napomenem da je Direkcija u izuzetno kratkom roku uspela da ovih dana završi asfaltiranje puteva u 18 mesnih zajednica. Ujedno, odrađen je primar cevovoda od 1.250 metara u roku od tridesetak dana, čime se stvorila mogućnost da Batuša i Kalište mogu da započnu razvoj svojih sekundarnih mreža. Ostaju još radovi na domovima kulture i sređivanju pojedinih naselja. Što se tiče investicija i kapitalnih investicija, one su u 2016. godini na približno istom nivou kao u ovoj godini, naveo je u uvodnom izlaganju Zoran Nestorović, v.d. direktora JP „Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće“.

Predsednik opštine Malo Crniće Dragan Mitić obavestio je odbornike da je Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja odobrila je 40 miliona dinara sa PDV-om za izgradnju mosta na reci Vitovnica, oštećenog u minulim poplavama. Budžet opštine Malo Crniće u realizaciji tog posla učestvovaće sa milion dinara za nadzor nad sprovođenjem izgradnje mosta na reci Vitovnica, te iz budžeta taj iznos dotat na poziciju „Projektovanje i nadzor“ u program i finansijski plan Direkcije za izgradnju, čime je sa 101, 27, finansijski plan Direkcije uvećan na 102,27 miliona dinara.

Osvrćući se na primedbe pojedinih odbornika na planska dokumenta „Direkcije za izgradnju opštine Malo Crniće“, predsednik opštineje, između ostalog, istakao:

– Kad je reč o ravnomernom razvoju, treba posmatrati i prethodnu i ranije godine, jer se sve to imalo u vidu prilikom izrade programa poslovanja Direkcije i, ako se pažljivije i objektivnije sagleda sve što je planirano, videće se da je najširi broj korisnika zadovoljen, jer na teritoriji svake mesne zajednice imamo najmanje po dve investicije u programu Direkcije za izgradnju. Takođe, ujednačen razvoj treba sagledavati i krou programe drugih budžetskih korisnika, Javnog komunalnog preduzeća, škola, Doma zdravlja, Fonda za razvoj poljoprivrede… U Direkciji imamo sasvim dovoljno projekata, spremnih za apliciranje u momentu kada se pojave konkursi. Aktivnosti planirane programom usmerene su na one pozicije koje se mogu pre da prođu i ostvare se određena sredstva. Najbolja iskustva u oblasti vodosnabdevanja imamo sa izradom novih bunara. Primer je naselje Boževac, gde smo ostvarili pomoć od 50% i, zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede, bunar je završen. Planiramo da taj bunar aktiviramo i zadovoljimo korisnike u MZ Boževac, a i dalji razvoj prema naselju Kula. Na primedbu da ova vlast nije dovoljno iskoristila svoj uticaj kod republičkih vlasti, podsetićuj na najvažnije projekte koji su planirani i sporazumi su potpisani: sporazum o gasifikaciji na teritoriji opštine Malo Crniće, gde je nakon davno započetih aktivnosti preostalo izdavanje građevinske dozvole i, očekuje se, naredne godine će program gasifikacije početi da se ostvaruje. Vrednost tog projekta je sedam miliona evra, zajedno sa primarnom i sekundarnom mrežom. Takođe, u okviru Regionalnog programa zbrinjavanja izbeglica, zgrada od šest stambenih jedinica. Pomenuo sam most u Kuli, tu su i poljski, odnosno atarski putevi, sa Ministarstvom poljoprivrede, u vrednosti od oko 12 miliona. To su samo najvažnije aktivnosti koje je ove godine ostvarila ova aktuelna većina, te smatram da ova kritika ne stoji. Što se tiče naselja Malo Crniće, opredeljeno je tri miliona dinara za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. To je jedan od najvećih problema, građanima se mora obezbediti zdrava pijaća voda. Projekat vredi mnogo više, ali, uz kreditni aranžman koji smo zamislili i plaćanje tek po proveravanju kvaliteta vode, omogućiće da ovo postrojenje u Malom Crniću izgradimo. Mislim da je to, u oblasti najvitalnijih interesa građana, jedna od najvrednijih investicija, naglasio je Dragan Mitić, predsednik opštine Malo Crniće.

Program poslovanja JKP „Čistoća – Malo Crniće“, usvojen na ovoj sednici, po rečima direktora Miroslav Živojinovića, predviđa maksimalno smanjenje rashoda i troškova, tako da se u 2016. godinu ulazi sa planom da rashodi u odnosu na 2015. godinu budu manji za skoro 5 miliona dinara.

-Planiramo pozitivno poslovanje i uvećanje dobiti u odnosu na prethodne dve godine – 1, 237 miliona dinara. Po prvi put, planiramo investiciju od pet miliona dinara. Cilj nam je nabavka novog kamiona veće nosivosti, novijeg datuma, putem finansijskog lizinga. Posebno ćemo ove godine nastojati da zaštitimo naša vodoizvorišta, naročito u letnjim mesecima, kada je potrošnja enormna. Cena vode ne može da pokrije troškove takve proizvodnje, pa smo predložili tri zone u naplati vode: u 1. zoni, potrošnja vode do 25 kubika mesečno, cena bi bila 23 dinara po kubiku, u 2. zoni, potrošnja do 50 kubika, 38,6 dinara i 3. zona, potrošnja preko 50 kubika, cena bi bila 55 dinara po kubiku. To nije neko drastično uvećanje, ali pokušavamo da nekako zaštitimo vodoizvorište i vode bude za sve. Inače, dva radnika su otišla u penziju, plan je da ta mesta popunimo, ako nam bude odobreno posle 1. aprila 2016. godine, – rekao je direktor Miroslav Živojinović.

Odbornici su usvojili i izveštaj o ostvarivanju godišnjeg plana rada Predškolske ustanove „14. oktobar“ Malo Crniće, kao i godišnji plan rada za 2015/2016. godinu i predškolski program ove Ustanove.

Plan rada Doma zdravlja Malo Crniće, jedini dokument za koji je glasala i opozicija, pa je usvojen jednoglasno, kako je naglasio direktor dr Emad Esleem, imaće uskoro dopunu:

– Nama je ovih dana stiglo odobrenje japanske vlade o donaciji vrednoj 63.150 evra. Dobićemo sanitet, ultrazvuk, sterilizator i 4 zimske gume. Kako smo planom predvideli sredstva za nabavku ultrazvuka, a Ministarstvo zdravlja apeluje da se sve zdravstvene ustanove okreče i urede, sredstvlja ćemo usmeriti u te svrhe. Mi smo počeli radove na fasadi Doma zdravlja u okviru predviđenih sredstava opštine, urađeno je 420 kvadrata, ostatak očekujemo da nam odobri Ministarstvo, dokumentaciju smo već poslali. Ako nam odobre, usmerićemo ih na druga mesta. Treba sanirati krov ambulante u Kobilju, krov, fasadu i stolariju ambulante u Toponici, ako i krov u Crljencu. Ako pristignu sredstva, vrlo brzo ćemo nastojati da te probleme rešavamo, rekao je dr Emad Esleem, direktor Doma zdravlja Malo Crniće.

Ističući da je, zahvaljujući Skupštini i rukovodstvu opštine, Dom zdravlja Malo Crniće dobio sertifikat o akreditaciji, dr Emad je uramljeni sertifikat uručio predsednici SO Malo Crniće Goranki Stević.

Na ovoj sednici doneta je odluka o izmenama i dopunama odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojom se pravo na finansijsku podršku omogućuje većem broju korisnika: porodicama koje ostvaruju prosečan prihod po članu domaćinstva u iznosu od 50% minimalne neto zarade i poseduju zemljište površine do 3 hektara, porodicama koje ostvaruju samo prihode od poljoprivrede i poseduju zemljište do 5 hektara, kao i samohranim roditeljima koji ostvaruju prosečan prihod u visini minimalne neto zarade u Republici i poseduju zemljište u površini do 10 hektara.

Donete su i odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji opštine, odluka o koeficijentima za utvrđivanje poreza na imovinu, prosečkoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza u 20146. godini, kao i odluka o visini stope poreza na imovinu. Kako su utvrđene prosečne cene neporketnosti za 2016. godinu niže od ovogodišnjih, u idućoj godini smanjiće se nivo poreskih obaveza.

Imenovan direktor Direkcije

Skupština je razrešila dosadašnjeg vršioca dužnosti direktore JP „Direkcija za izgradnju opštine Malo Crniće Zorana Nestorovića i imenovala ga je za direktora tog preduzeća. Zoran Nestorović je, po izveštaju Komisije za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Malo Crniće, jedini od tri kandidata prijavljenih na konkurs imao kompletnu dokumentaciju i, nakon usmene provere predložen sa ukupno 25 bodova i srednjom ocenom 5,00.

Skupština je donela i Rešenje o obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Opštine Malo Crniće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari