Na Dan Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandri Vrebalov uručena je Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ jer je „talentom, profesionalnošću i neumornim učešćem u probama, Aleksandra Vrebalov doprinela da solisti, Hor i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta demonstriraju sve svoje vrline – spremnost na izazov, ogromnu energiju, odvažnost i umeće“, obrazložili su svoju odluku u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Kompozitorka je, specijalno povodom ove nagrade, doputovala iz Njujorka, gde poslednjih godina živi i stvara.


Kao već svetski poznatu kompozitorku, SNP pozvalo ju je da komponuje muziku za operu „Mileva“ posvećenu Milevi Marić Ajnštajn, koja je izvedena na početku ove, jubilarne sezone, kao jedna od premijera s kojima je najstarije nacionalno pozorište obeležilo vek i po postojanja.

„Mislim da je Aleksandra Vrebalov jedna od najznačajnijih kompozitorki koje danas stvaraju. Razlog zašto ovo kažem jeste progresija njene muzike, ona se širi, postaje sve veća, ali takođe, u isto vreme postaje sve ličnija, osobenija, tako da se kreće u nekoliko dimenzija u isto vreme.

Njeno najnovije delo koje je napisala za Kronos kvartet zove se „Naš Vavilon“ i jedno je od najboljih dela koje je ikada napisano za nas“, rekao je Dejvid Herington, osnivač čuvenog Kronos kvarteta u ekskluzivnom intervjuu za časopis za savremenu kulturu Vojvodine „Novu misao“ početkom ove godine kada je Kronos prvi put gostovao u Novom Sadu. Tom prilikom su, na izuzetnom koncertu u Srpskom narodnom pozorištu, izveli i kompoziciju Aleksandre Vrebalov „Hold me neighbour…“

Aleksandra Vrebalov (Novi Sad, 1970), studirala je kompoziciju u rodnom gradu na Akademiji umetnosti, a potom magistrirala i doktorirala u SAD. Napisala je više od 50 muzičkih komada. Mnogobrojne narudžbine uključuju dela pisana za Karnegi hol, Klarid Smit centar u Merilendu, Kronos kvartet, Konzervatorijum u San Francisku, Merkin hol u Njujorku.

Dobitnica je više priznanja za svoj rad: nagrade Udruženja kompozitora Amerike, American Academy of Arts and Letters, Mokranjčeve nagrade za najbolje premijerno izvedeno delo u Srbiji za 2010. godinu… Njena dela su snimana za poznate diskografske kuće. Aleksandra Vrebalov predaje na City University u Njujorku i osnivač je Međunarodnih letnjih kurseva za kompoziciju „Leto u Somboru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari