Prva dunavska hidrocentrala „Đerdap 1“ od početka 2011. godine proizvela je nešto više od tri milijarde kilovat-časova električne energije, što predstavlja 82 odsto projektovanog plana na godišnjem nivou.

Uz dotok od 4.000 kubnih metara vode u sekundi, pet agregata u Hidroelektrani „Đerdap1“ dnevno proizvode oko 13,5 miliona kilovata struje. To je karakteristično za jul mesec u kome se u đerdapskoj akumulaciji zbog manjeg dotoka beleži slaba hidrologija.

Podsećamo da je krajem juna u mašinskoj hali najveće đerdapske elektrane zaustavljen četvrti hidroagregat koji po planu radova ulazi u proces revitalizacije. U predstojećih deset meseci, a nakon gotovo 40 godina rada i eksploatacije, četvrti agregat biće podvrgnut demontažno-montažnim radovima složene elektromašinske opreme. Prema planu, proces revitalizacije ovog hidroagregata trajaće do kraja maja sledeće godine, a rok za završetak remonta preostale četiri mašine ističe 2015. godine. Vrednost radova procenjena je na blizu 170 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari