Ukupni proizvodni rezultati u odnosu na prošlogodišnji bilanse jesu manji, ali ujedno i maksimalni u odnosu na uslove, situaciju i ćudi vremenskih prilika.

Za zaposlene u rudarskom sektoru Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ protekla godina ostaće u sećanju kao najteža, netipična i po mnogo čemu posebna, a kao takva biće upisana i u istoriju savremenog rudarenja u kostolačkom ugljenom basenu. Bila je to godina neizvesnosti, strahova i strepnji u kojoj su priroda i njena ćud nametale i diktirale sve aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“. Prizori poplavljenog kopa, zarobljenih rudarskih mašina u vodi i mulju, kao i druge opreme na momente su izazivale pesimističke prognoze u pogledu daljeg odvijanja proizvodnog procesa na kopu. Teška situacija na kopu mobilisala je sve zaposlene, kao i inženjersku struku da se uhvate u koštac sa posledicama elementarne nepogode, pronađu najbolja i najcelishodnija rešenja, koja treba da omoguće stabilizaciju proizvodnog procesa na Površinskom kopu „Drmno“ do početka zimskog perioda. Radeći na momente „Sizifov posao“, nije se odustajalo. Radilo se dan i noć. Problem po problem se rešavao. U novembru kop „Drmno“ bio je spreman za proizvodnju od 30.000 tona uglja na dan.

U ovakvim vanrednim okolnostima radilo se praktično od polovine maja do kraja 2014. godine, što je moralo da se odrazi i na ostvarenje proizvodnih planova i to pre svega na rudarskim sistemima angažovanim na otkrivanju uglja. Prošlogodišnjim planom bilo je predviđeno da se otkopa ukupno 42 miliona kubnih metara čvrste mase, a ostvarena je proizvodnja od 33.464.128 kubnih metara, što je na nivou od 80 procenata u odnosu na plan. Pored teških okolnosti za rad rudarske mehanizacije angažovane na otkrivanju uglja treba reći da bi svakako planski zaostatak bio nešto manji da nije bilo problema sa bagerom „SRs 2000“ koji radi u sklopu petog rudarskog sistema za otkrivanje uglja. Zbog kvara reduktora, bager je bio van pogona skoro tri meseca, što se odrazilo i na ukupan prošlogodišnji jalovinski rezultat.

Posmatrajući ostvarene rezultate rada po jalovinskim sistemima jasno se uočava da su svi veliki sistemi podbacili za po milion kubika u odnosu na planirane količine, a kada je reč o petom jalovinskom sistemu podbačaj iznosi 4,4 miliona kubika čvrste mase. No i pored podbačaja na Površinskom kopu „Drmno“ ima dovoljno otkrivenih eksoploatacionih količina uglja sa tendencijom daljeg uvećanja rezervi, tako da se redovno kontinuirano i kvantitativno snabdevanje termoenergetskih kapaciteta u narednom periodu ne dovodi u pitanje.

Posmatrajući iz ugla sveukupne situacije, koja je vladala tokom protekle godine na kopu „Drmno“, ostvareni rezultat i nije tako loš obzirom na to da se proizvodni proces odvijao u veoma restriktivnim i ograničavajućim uslovima u kojima je akcenat stavljen na bezbednosti ljudi, rudarske mehanizacije i druge opreme.

Kada je reč o proizvodnji uglja, ako se izuzme nekoliko dana dok je izvedeno tehničko alternativno rešenje za transport uglja iz kopa prema termoenergetskim potrošačima, posle poplave najnižeg dela ugljenog ležišta, može se konstatovati da je i pored teških uslova proizvodnja imala svoj kontinuitet tokom cele godine. U prošloj godini rudarskom mehanizacijom otkopano je 5.701.023 tona uglja, što je na nivou od 78 procenata od planiranih 7.350.000 tona. Nominalno posmatrano uočava se podbačaj od 22 procenta, međutim ostvarena proizvodnja bila je u potpunosti u skladu sa potrebama i režimom rada termoenergetskih postrojenja instalisanih u Kostolcu. Drugim rečima, plan proizvodnje uglja bio je veći od realnih potreba termoelektrana.

Od ukupno iskopanih količina uglja 5.613.744 tona isporučeno je termoelektranama i to: za termoelektrane A i B u Kostolcu 5.516.720 tona, a za Termoelektranu „Morava“ u Svijalncu 97.024 tona. Za široku potrošnju izdvojeno je 85.114 tona komadnog uglja i za sopstvenu potrošnju izdvojeno je 2.165 tona.

U prethodnoj godini na smanjenje proizvodnje uglja uticala su još dva faktora. Visoka kalorična vrednost uglja i efikasan rad termokapaciteta. Izrečenu konstataciju ilustruju i podaci o specifičnom utrošku uglja po proizvedenom kilovat – času električne energije. Na svim termokapacitetima u Privrednom društvu „TE – KO Kostolac“ zabeležen je pad potrošnje uglja za proizvedeni kilovat – čas. U protekloj godini blok B2 ostvario je prosečnu potrošnju uglja od 1,14 kilograma uglja po proizvedenom kilovat – času na generatoru, a u 2013. godini potrošnja je iznosila 1.16 kilograma uglja. Blok B1 tokom 2014. godine bio je u revitalizaciji. Termokapacitet A2 u protekloj godini imao je specifičan utrošak uglja od 1.22 kilograma po proizvedenom kilovat – času električne energije, a u 2013. godini specifičan utrošak iznosio je 1.26. Termoenergetska jedinica A1 u 2013. godini imala je potrošnju od 1.35 kilograma uglja za proizvedeni kilovat – čas na generatoru, a u prošloj godini potrošnja je iznosila 1.31 kilogram uglja po kilovat – času.

Kada se uzmu u obzir sve okolnosti sagleda u potpunosti situacija i ambijent u koje su rudari radili prošle godine može se reći da se proizvodilo onoliko koliko su to okolnosti objektivno dozvoljavale i da je uz veliki napor zaposlenih kop „Drmno“ ušao u zimski period potpuno spreman, što je od velikog značaja za stabilnost elektroenergetskog sistema EPS-a. Naravno i u ovoj godini pred rudarima je još dosta posla ali barem se sada mnogo lakše diše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari