Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ prošlog četvrtka Agencija za energetiku svečano je uručila licence za proizvodnju električne energije i toplotne energije, čime je ovo preduzeće postalo kvalifikovan proizvođač oba proizvoda po najvišim standardima predviđenim Zakonom o energetici. Pored Kostolca, iste licence dobilo je i Privredno društvo „TENT“ iz Obrenovca.

Ovu licencu dodeljuje Agencija za energetiku koju je osnovala Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo energetike, a na osnovu Zakona o energetici koji je postavio uslove i standarde za obavljanje delatnosti energetike, a time i standarde proizvodnje električne energije iz neobnovljivih izvora i obnovljivih izvora. Do sada je agencija izdala više od sedamsto licenci, ali se one odnose najvećim delom na proizvodnju i trgovinu naftom i gasom, a vrlo mali broj za proizvodnju i distribuciju električne energije. Inače, licenca je obavezna za sve pravne subjekte koji se bave proizvodnjom električne i toplotne energije čija postrojenja imaju veću snagu od jednog megavata i dodeljuje se na osnovu pravilnika Ministarstva energetike nakon pozitivnog mišljenja više inspekcijskih nadzora.

– Nije baš najsretnija činjenica da tek sada dajemo licencu za proizvodnju električne i toplotne energije „TENT“-u i „Termoelektranama“ u Kostolcu, ali iza nas je dvadeset godina teškog rada, a i činjenica da su ova postrojenja radila malo drugačije, rekao je Ljubo Maćić, predsednik Saveta za energetiku. Nekoliko proteklih godina je iskorišćeno da po zahtevima inspektora na osnovu čijeg mišljenja se i dodeljuje licenca, mnogi delovi postrojenja urede i dovedu do zakonskog nivoa, posebno u oblasti ekologije. Nema sumnje da je to bio i određeni pritisak da ova postrojenja sada rade u regularnim uslovima.

– Za Kostolac ova licenca ima veoma veliki značaj u suštinskom smislu, ali ne i u formalnom jer je Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ i do sada funkcionisalo. Po prvi put od kako postoji Privredno društvo objektivno su se stekli uslovi za dobijanje ovako važnog dokumenta. Put do dobijanja licence je značio niz aktivnosti koje smo obavljali zadnjih godina i one su bile vrlo strogo kontrolisane od strane državnih organa. Dodela licence je samo overa jednog velikog posla koji smo radili, rekao je Dragan Jovanović, direktor PD „TE- KO Kostolac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari