Proizvođači mleka Mačvanskog okruga: Ministar Nedimović nije ispunio ni jedno obećanje 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

“Od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, dobili smo obećanje da će premija za mleko biti 15 dinara, a od Vlade Srbije pomoć u kukuruzu iz robnih rezervi od ukupno 20.000 tona, što ni posle tri meseca nije realizovano” ističu iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga u saopštenju za javnost.

Mlekari navode da se zbog suše očekuje slab roda kukuruza, što će uticati na to da se proizvođači mleka u Srbiji nađu u još težoj situaciji.

“Osnovno pitanje je da li ovu elementarnu nepogodu primećuje i Vlada Srbije, koja bi već trebalo da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima, koja bi donekle mogla da ublaže posledice suše”, ističu oni.

Kažu da već pet meseci ukazuje na probleme i nude konkretna rešenja, ali da se nažalost ta rešenja, i kada se usaglase sa Ministarstvom poljoprivrede, ne sprovode.

“Kroz razgovore sa predstavnicima mlekara, Ministrarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine, došli smo do zaključka da su trgovačke marže na gotove mlečne proizvode previsoke, i idu čak i preko 40 odsto sa plus optrećenjima, raznim rabatima i zakupima polica, dok te iste marže u Evropi, ne prelaze osam odsto”, objašnjavaju mlekari.

Njihov predlog je bio da maksimalna marža na sve mlečne proizvode bude bruto 20 odsto što bi, kažu, i mlekarama dalo prostora da proizvođačima omogući povećanje cene mleka, koja bi bila zagarantovana, sa maksimalnom cenom sirovog mleka od 65 dinara po litri.

“Iako su se sa ovim predlogom složili, ni posle skoro dva meseca nemamo donetu odluku o smanjenju visokih marži na gotove mlečne proizvode, zbog čega i krajnji potrošači plaćaju ceh”, ističu proizvođači mleka i postavljaju pitanje „ko koči da se smanje marže i da se donese zaštitna cena mleka“?

Oslobađanje izvoza kukuruza u situaciji ovakve suše bez jasne naznake da će biti dovoljno kukuruza i za stočare, dovelo je, kažu, do rasta cene kukuruza, što proizvođače mleka stavlja u mat poziciju.

Ističu da bi ubrzana isplata regresa za umatičena grla, i druge subvencije, proizvođačma mleka bile od izuzetne koristi u danima kada treba obezebediti dovoljno hrane za predstojeću zimu.

“Kada nema jasne i brze rakcije države, onda ne čudi što se u Mačvanskom okrugu krave ubrzano šalju na klanje i gasi se proizvodnja mleka u porodičnim gazdinstvima. Ako se uzme u obzir da je u ovom regionu dominanatna simentalska rasa krava, onda je jasno da je ugoržen opstanak i tovnog govedarstva”, ističu oni.

Tvrde da je u Srbiji za vreme dva mandata ministra Branislava Nedimovića, drastično smanjen broj krava, i da će proizvođačma mleka u Mačvanskom okurugu stvari biti jasnije ako ministar Nedimović ostane i u trećem mandatu.

“To bi bila jasna poruka da nije dovoljo krava smanjeno. Sreća naša da nemamo razvijeno mlekarstvo kao Holandija, pa očigledno proizvođači u Srbiji lakše podnose gašenje farmi nego u Holandiji, jer u Srbiji su samo dva protesta održana. Javnost je mogla da vidi prosipanje mleka u Šapcu i Novom Sadu na sajmu, ostalo je još u Beogradu da pokušamo, ako ovih dana nešto i ostane od proizvođača mleka“, ističu iz Udruženja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari