Svečanom akademijom u Kladovu je obeleženo 50 godina od polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap“, koji je od početka rada proizveo više od 243 milijarde kilovat-časova električne energije ili osam odsto više nego što je projektom procenjeno, a dostigao tržišnu vrednost veću od 12 milijardi evra.

Tim povodom, prvi čovek HE „Đerdap 1“ Ljubiša Jokić je između ostalog istakao da je prva dunavska elektrana primer i u proizvodnji struje i u sistemu za prevođenje brodova. Takođe je najavljeno da će nakon završetka remonta svih šest generatora, snaga „Đerdapa 1“ biti povećana za 90 MW, što će se značajno odraziti na elektroenergetsku stabilnost Srbije.

– Pre 50 godina i danas, izgradnja hidroelektrane „Đerdap“ je za Srbiju bila veoma značajan i ogroman graditeljski poduhvat, ali ono što je opomena za sve nas jeste da moramo da gradimo i da se bavimo proizvodnjom električne energije. Srbija mora ponovo da postane izvoznik struje, a za to je neophodna izgradnja novih energetskih kapaciteta. Tome bi doprinela izgradnja hidroelektrane „Đerdap 3“, što je strateški projekat – rekla je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Prvi čovek Elektroprivrede Srbije, v. d. direktora Aleksandar Obradović, naveo je da se remonti na svim proizvodnim sistemima odvijaju u skladu sa planovima, kao i da se čine maksimalni napori kako bi sistem, nakon majskih poplava što spremniji dočekao zimu. „U ovom trenutku akumulacije i deponije uglja daleko su iznad planiranih“, naveo je Obradović.

U okviru obeležavanja pola veka od početka gradnje HEPS „Đerdap“ u kladovskom Domu kulture otvorena je postavka „Teslin čudesni svet elektriciteta“ i izložba „Tesla u Beogradu 1892“ posvećena jedinom boravku tog naučnika u prestonici koja je trajala svega 31 sat. Među zvanicama koje su prisustvovale obeležavanju ovog jubileja, osim potpredsednice Vlade i direktora EPS-a, bili su i ministar energetike Aleksandar Antić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, predsednik nadzornog odbora EPS-a Aca Marković, delegacije iz Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari