Osnovna delatnost nove fabrike je proizvodnja gasovoda za buduću fabriku sumporne kiseline i novu topionicu i u naredne tri godine ona će za potrebe ovog projekta proizvesti oko 700 metara gasovoda svih profila, kao i veliki broj rezervoara i ostale prateće opreme. Fabrika se prostire na 12.000 kvadrata i u njoj, prema uputstvima pet instruktora iz Kanade, trenutno radi dvadeset petoro mladih Borana koji su doskora bili na evidenciji NSZ – istakao je direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović. On je dodao da ukupna ulaganja RTB-a Bor u ovaj pogon iznose oko 400.000 evra.


– Ono što je važno za materijal koji će biti ugrađen u nova postrojenja jeste da jeftin, ekološki pouzdan, nije sklon koroziji i lako se ugrađuje. Zbog toga smo se i opredelili da što zbog troškova što zbog efikasnosti buduće topionice, fabrika bude ovde u Bor – rekao je Todorović pokazujući novinarskim ekipama prve takve sudove koji su proizvedeni u novoj fabrici, kratko nazvanoj FRP, prema fiberglasu, osnovnom materijalu od koga se sudovi proizvodi.

Osim što će proizvesti rezervoare za novu fabriku sumporne kiseline, kao i gasovode koji će je spajati sa novom fleš-peći rekonstruisane topionice, FRP fabrika će i po završetku projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline, decembra 2013. godine, nastaviti da radi. Kako je to novinarima rekao direktor TIR-a Todorović u ovoj će se fabrici proizvoditi vangabaritne cevi, čak i preko 5,1 metra, kakve se trenutno rade. Do sada je inače proizvedeno oko 50 metara cevi i rezervoara od fiberglasa a odvijanje radova na terenu biće usklađeno sa dinamikom proizvodnje u FRP fabrici, budući da će najpre biti kompletirane potrebe nove fabrike sumporne kiseline, a onda i sve ostalo. Kanadski stručnjaci koji prate rad novozaposlenih radnika, kako je to dogovoreno sa SNC Lavalin, vodiće posao do okončanja projekta rekonstrukcije topionice, da bi nakon toga RTB Bor nastavio da radi samostalno.

Jedina pripadnica lepšeg pola među njima je metalurški tehničar Ivana Ranđelović koja je na posao čekala 15 godina.

– U decembru mi se ukazala prilika da me ovde prime i veoma sam se obradovala kada su me pozvali sa zavoda. Dopada mi se posao, a radim sve: od brušenja, do pripreme kalupa i izrade cevi. Za onoga ko je željan posla, kao što sam ja, uslovi rada uopšte nisu teški. – ispričala je novinarima Ivana Ranđelović.

Prilika za mlade ljude

Srđan Stojadinović, elektromehaničar za mašine i opremu, u novoj fabrici radi kao stolar.

– Drago mi je što sam dobio priliku da radim sa mladim ljudima i što je ovaj projekat ovako organizovan. Svi mi smo uglavnom mladi ljudi i bićemo upućeni kako se radi sve što će biti potrebno novim postrojenjima – priča Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari