Kompanija Zdravlje Actavis izražava žaljenje zbog neželjenih posledica po zdravlje dece koja su konzumirala bebi čaj „Za miran san“ i ističe da u procesu proizvodnje nije bilo propusta koji su mogli dovesti do mikrobiološke neispravnosti bebi čaja što je potvrđeno inspekcijskom proverom nadležnih.

Kompanija Zdravlje Actavis izražava žaljenje zbog neželjenih posledica po zdravlje dece koja su konzumirala bebi čaj „Za miran san“ i ističe da u procesu proizvodnje nije bilo propusta koji su mogli dovesti do mikrobiološke neispravnosti bebi čaja što je potvrđeno inspekcijskom proverom nadležnih. Kompanija je uvela najviše standarde poslovanja, uključujući i GMP standarde kako bi svojim kupcima obezbedila najkvalitetnije proizvode i nemio događaj, koji je posledica propusta nadležnih ustanova za kontrolu zdravstvene ispravnosti sirovine, naneo je štetu ugledu kompanije. Kao proizvođač bebi čaja u kojem je zbog navedenog propusta došlo do mirkobiološke neispravnosti čaja i neželjenih posledica po zdravlje dece, preduzećemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili svoje korisnike i svoj ugled od neadekvatnog postupanja ovlašćenih ustanova.
U saopštenju pomenute leskovačke kompanije navodi se da je nakon prijema informacije od Pokrajinske sanitarne inspekcije nadležni sektor za sanitarni nadzor Ministarstva zdravlja obavio vanrednu kontrolu zdravstvene ispravnosti bebi čaja „Za miran san“ u fabrici Zdravlje Actavis u Leskovcu i tom prilikom je konstatovano da je kompletan proces proizvodnje bebi čaja „Za miran san“ u potpunosti u skladu sa propisanim procedurama.
U odnosu na ispitivane uzorke serije navedenog čaja za koje je Pokrajinska sanitarna inspekcija iz Novog Sada utvrdila mikrobiološku neispravnost i prisustvo Salmonelle Senftenberg (serije 0801323, neto 40 gr upotrebljivo do 06.2009 godine i serije 0708628 sa rokom upotrebe 01.2009. godine), vanrednom inspekcijskom proverom u fabrici u Leskovcu konstatovano je da postoji kompletna prateća dokumentacija snabdevena dokazima o zdravstvenoj ispravnosti kako za gotov proizvod tako i za sirovine, odnosno primarnu ambalažu. Prilikom inspekcijskog pregleda dokumentovano je da su analize sirovina i pakovnog materijala izvršene u institutima CIN i Batut odnosno da je kontrola gotovog proizvoda, izvršena od strane Zavoda za zaštitu zdravlja Leskovac, u skladu sa zakonskim zahtevima.
Pored ovoga, nadležni sanitarni inspektor je u vanrednoj kontroli utvrdio da se u fabrici Zdravlje Actavis u skladu sa GMP standardima redovno vrši kontrola dobavljača sirovina. Pored toga, konstatovano je i da se kontrola radnika, prostorija i opreme vrši u skladu sa GMP standardima zbog čega naknadna kontaminacija nije bila moguća.
U saopštenju se posebno ističe da je kompanija Zdravlje Actavis već 11. juna 2008, po prijemu zvaničnog obaveštenja od Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku Novi Sad u kojem se konstatuje da ispitani uzorci čaja „Za miran san“ navedenih serija ne odgovaraju propisima Pravilnika o mirkobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu zbog nalaza Salmonelle Senftenberg, momentalno naložili svom sektoru prodaje da se povuku iz prometa sve količine čaja „Za miran san“ i povlačenje svih količina je obavljeno u najkraćem mogućem roku. Istovremeno naložene su dodatne analize ispravnosti uzoraka.
Inače, detaljnom kontrolom svih učesnika u lancu prozvodnje i kontrole zdravstvene ispravnosti bebi čaja „Za miran san“ koja je sprovedena u skladu sa zakonskom procedurom i u saradnji sa nadležnim organima, ustanovljeno je da propust nije načinjen u procesu proizvodnje u fabrici Zdravlje Actavis. Posebno se pojašnjava da je propust koji je doveo do pojave Salmonelle Senftenberg nastao u procesu analize zdravstvene ispravnosti sirovine i gotovog proizvoda koju je obavio Zavod za zaštitu zdravlja Leskovac i koji je po Zakonu o ispravnosti zdravstvenih namirnica, isključivo nadležna i ovlašćena institucija za takvu kontrolu.
Mediji su ranije javili da je od spornog čaja do sada obolelo desetak beba do 12 meseci starosti, od kojih su dve hospitalizovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari