Trinaesti sajam suvomesnatih proizvoda, koji je proteklog vikenda održan u zlatiborskom selu Mačkatu, prestonici pršute, mirisima i ukusima, ali i zvucima trube, privukao je više od 10.000 gostiju. Proizvođačima najkvalitetnijih „suvata“ pripala su priznanja, a posetiocima vredne nagrade poput džaka pršute, dvadeset metara kobasice i kvadratni metar slanine.


Sajam koji je okupio dvadeset proizvođača iz zlatiborskog kraja, organizovali su čajetinska opština, Turistička organizacija Zlatibor, Kulturno-sportski centar Čajetina, zlatiborski Eko-agrar i sami proizvođači. Nagrada za najkvalitetniju svinjsku pršutu pripala je Ružici Stojanović, za goveđu pršutu nagrađen je Dušan K. Stojanović, a za ovčju Aleksandar Radojičić. Nagrada za najbolju kobasicu pripala je Dragoljubu Šopaloviću, a za najkvalitetniju slaninu Vladanu Stojanoviću.

Predstavnik sertifikacione kompanije SGS iz Švajcarske i predsednik žirija Jovan Zagorac istakao je da nije bilo lako odabrati pobednike, jer su, kako je rekao „svi proizvodi bili vrhunskog kvaliteta sa prepoznatljivim geografskim poreklom zlatiborskog kraja“. Dvadesettrogodišnja Ružica Stojanović iz Mačkata, kojoj je pripala nagrada za najkvalitetniju svinjsku pršutu, studentkinja je završne godine Univerziteta Megatrend u Užicu i već nekoliko godina je uključena u porodičnu proizvodnju suvomesnatih proizvoda.

– I pored krize proizvodnja napreduje, a najvažnije je održati kvalitet i tradiciju po kojoj je zlatiborski kraj poznat – kaže Ružica i dodaje da voli svoj posao i da će njime nastaviti da se bavi i nakon završetka studija.

Dušan Stojanović, čija je goveđa pršuta proglašena za najkvalitetniju, kaže da je ostao veran tradiciji i da je peta generacija proizvođača suhomesnatih proizvoda u porodici.

– Poštovanje tradicionalne proizvodnje i idealni prirodni uslovi, poput nadmorske visine i zlatiborskih pašnjaka glavni su uslovi za kvalitet proizvoda – objašnjava Dušan tajnu poznate goveđe pršute.

Istakavši da je popularna „pršutijada“ najbolji način da se promoviše i predstavi rad vrednih proizvođača iz zlatiborskih sela, Miloje Rajović, predsednik čajetinske skupštine, istakao je da „bez razvoja sela, ne može biti ni razvoja Srbije“. Za razliku od mnogih sela koja polako nestaju, jer ih mladi napuštaju, Mačkat se godinama razvija i beleži porast stanovnika. Tako je 1991. godine u selu bilo 689, a danas 806 stanovnika.

– Četrdesetak domaćinstava iz Mačkata registrovalo je radnje za proizvodnju sušenog mesa i mnoga od njih poseduju HACCAP i druge potrebne standarde. Poslednjih godina ta vrsta proizvodnje ekonomski je ojačala selo – poručio je Rajović, podsetivši da u selu postoji i vrtić u kome boravi pedesetoro dece.

Cene

Cene proizvoda bile su kao na pijaci, pa je kilogram goveđe pršute koštao od 1.600 do 1.800, svinjske 1.500 do 1.800, ovčije 1.500, kobasice 850, sudžuka 900 dinara, stelje 1.000, čvaraka 600, a slanine od 400 do 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari