Iako se juče živa u termometrima u Đerdapu spustila ispod dvadesetog podeoka Celzijusove skale, to ne utiče na proizvodnju električne energije na Hidroelektrani „Đerdap 1“ , saznaje Danas u službi za informisanje najveće dunavske elektrane od Čede Dragišića.


– Svih pet raspoloživih agregata proizvodi struju, šesti je u revitalizaciji. Uz dotok Dunava od 3.000 do 3.200 kubnih metara u sekundi dnevno se na „Đerdapu 1“ proizvodi oko 11 miliona kilovat-sati. Prošle godine u ovo vreme proizvodilo se oko 19 miliona kilovat-sati struje. Na drugoj đerdapskoj elektrani, na Kusjaku, dnevna proizvodnja iznosi 3,5 miliona kilovat-časova električne energije i na „Đerdapu 2“ svih 10 agregata je spremno, s tim da je šest u pogonu, preostala četiri su u rezervi – rekao nam je Dragišić, naglašavajući da su preduzete sve potrebne mere kako bi se proizvodnja u ovim vanrednim uslovima odvijala bez problema.

Pored ostalog to se odnosi i na uključene grejače na ulazu u „Đerdap 1“ i vazdušne zavese koje štite turbine od leda koji je pokrio čitavu površinu Đerdapske akumulacije iznad prve dunavske elektrane. Naime, u zoni „Đerdapa 1“ leda ima od brane do 1033. kilometra na Dunavu, u blizini mesta Brnjica, na delu reke između Donjeg Milanovca i Golupca.

– Mogući problem mogu da predstavljaju ledene sante koje stižu iz gornjeg Dunava i koje na 1040. kilometru Dunava kod mesta Sikolovac i 1033. kilometru kod Brnjice svojim gomilanjem mogu da naprave ledene čepove. Ledeni čepovi usporavaju protok vode i potencijalna su opasnost od poplava. Zato naš ledolomac „Greben“ od ponedeljka u sektoru Đerdapa razbija led, a od srede na istom zadatku je i rumunski ledolomac „Golijat“, sprečavajući stvaranje ledenih barijera – objašnjava Čeda Dragišić.

Debljina leda je između petnaestak santimetara, a nizvodno od HE „Đerdap 1“ formirane su plivajuće sante, ali je za sada situacija pod kontrolom. Plovidba Dunavom je obustavljena, plovila koja je ovaj ledeni talas „zakačio“ u Đerdapu sklonište su potražila u rumunskim lukama Oršava i Turn Severin, a brodova koji čekaju normalizaciju plovidbe ima i u lukama na srpskoj strani Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari