Usled povoljne hidrološke situacije, u skladu sa nalogom dispečara EPS-a, termokapaciteti su bili potisnuti pa je blok A2 bio u hladnoj rezervi do 11. oktobra dok je blok B2 bio u hladnoj rezervi jedan duže. Od trenutka sinhronizovanja, kostolački blokovi rade stabilno i punim kapacitetom, izuzev bloka B1 u Termoelektrani „Kostolac B“, koji se još uvek nalazi u procesu revitalizacije, objavio je list kostolačke kompanije.


Ukupna proizvodnja električne energije u Kostolcu od početka godine do 22. oktobra iznosi oko 3.275.240 MWh, što je za nekoliko procenata manje od planirane količine, prvenstveno zbog brojnih ovogodišnjih potiskivanja. Direktor Termoelektrane „Kostolac A“, Radovan Bogdanović, istakao je da termokapaciteti A1 i A2 nakon obavljenih remonata blokovi rade na zadovoljavajućem nivou. Toplotna energija za grejanje Požarevca, Kostolca i okolnih naselja proizvodi se u Termoelektrani „Kostolac A“. Očekivanja su da snabdevanje toplotnom energijom u narednom zimskom mesecu teče kontinuirano i bez većih poteškoća: -Isporuka toplotne energije sa ovih blokova krenula je na vreme i teče nesmetano u skladu sa potrebama konzuma, a po nalogu JP „Toplifikacija“ iz Požarevca, odnosno Službe toplifikacije, koja pripada Direkciji za proizvodnju električne energije u našoj kompaniji.

Proizvodnja uglja na Površinskom kopu „Drmno“ otpočela je 10. oktobra, nakon završenog remonta i rekonstrukcije transportnog izvoznog sistema. Sve remontne aktivnosti sprovedene su u skladu sa planom u periodu od 10. septembra do 10. oktobra. Dnevno se rudarskom mehanizacijom iskopa oko 21.000 tona uglja, što je u skladu sa potrebamama rada i angažovanja termoenergetskih kapaciteta. Na iskopavanju uglja trenutno su angažovana dva bagera i to: „SRs 400“ i „CH 630“.

Za 12 dana rada pokazalo se da je proizvodnja uglja stabilna, sigurna i kontinuirana. U ovom periodu iskopano je ukupno 247.959 tona uglja. U zimski režim rada rudari ulaze potpuno spremni. Pored povećane pogonske spremnosti rudarske mehanizacije, treba reći da eksploatacione rezerve uglja trenutno iznose oko 2,5 miliona tona sa tendencijom daljeg povećanja. Na deponijama se nalazi 463.000 tona sitnog uglja, što je u skladu sa predviđenim bilansom popunjenosti deponija za ovaj period, naveo je list „TE-KO“ Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari