Izbori i formiranje nove vlade neće ugroziti projekat besplatnih udžbenika. On neće biti doveden u pitanje čak iako ne budu na dnevnom redu Skupštine Srbije izmene i dopune Zakona o udžbenicima. Vlada je poslala Skupštini još tri zakona iz oblasti obrazovanja i ako parlament bude zasedao, raspravljaće se o setu tih zakona, a ne samo o jednom – kaže za Danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.



On navodi da je reč o „dugoročnom projektu koji neće biti zaustavljen“, ali da je logično da se naredne godine, nakon četiri godine primene, uradi analiza i neke stvari poprave, ako se pokaže da ima nedostataka.


Kako je ranije najavljeno, iduće školske godine Vlada i Ministarstvo prosvete obezbediće besplatne udžbenike i za učenike četvrtog razreda osnovne škole. Đaci prvog, drugog i trećeg razreda na kraju školske godine treba da vrate udžbenike koji nisu predviđeni za popunjavanje (takozvane neradne udžbenike) i te knjige će naslediti naredna generacija.

Na pitanje da li će na konkursu za nabavku udžbenika za četvrti razred biti postavljen isti uslov kao prošle godine – da udžbenici budu razdvojeni na radni i neradni deo, Obradović je odgovorio da „projekat ima svoj sadržaj i da se neće menjati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari