Završna konferencija projekta „Bolji smo zajedno“ – Razvoj i jačanje usluga lokalne zajednice za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u Rumi, Irigu, Pećincima (partneri u projektu) i Staroj Pazovi (nosilac projekta) održana je povodom kompletne realizacije ovog projekta koji je trajao od 1. jula 2011. do 1. jula 2013. godine.


Projekat se realizovao u sklopu programa IPA 2008 Socijalna inkluzija, koji finansira i realizuje EU uz pomoć UNICEF-a i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

– Ova završna konferencija ima za cilj prezentovanje postignutih rezultata, kao i podizanje svesti o aktivnom učešću lokalnih samouprava u razvoju usluga socijalne zaštite. Njegova vrednost je oko 400.000 evra, a tokom dve godine su realizovane usluge dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Rumi i Pećincima (Subotištu), kao i pomoć u kući porodicama za decom sa smetnjama u razvoju u Staroj Pazovi i Irigu. Pomoć u kući u ove dve opštine je obuhvatila 29 dece, a u dnevnom boravku 27 dece. Mapirali smo 209 porodica, kompletirali baze podataka, održali 16 radionica i otvorili kol centar za pomoć porodicama, istakla je projekt menadžerka Tamara Babić.

U ime tima UNICEF-a realizatorima projekta, ali i deci i roditeljima, se obratio Marko Đorić istakavši da je preko 90 opština bilo zainteresovano za ovaj projekat, a on je realizovan u 41 opštini sa 52 usluge osmišljene za decu sa smetnjama u razvoju.

– U ovom programu smo imali ukupno oko 1.000 korisnika sa kojima je radilo oko 300 zaposlenih i moram da kažem da će ubuduće socijalne usluge biti veliki poslodavac. Tokom projekta smo mapirali još oko sto dece koja nisu bila evidentirana, ukazao je Marko Đorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari