Zvaničnici Južne Koreje otputovali su u Severnu Koreju na pregovore o sudbini zajedničkog industrijskog kompleksa dve države usred sve većih tenzija na poluostrvu zbog nedavnog nuklearnog testa Pjongjanga. Očekuje se da Južna Koreja traži oslobađanje jednog od svojih građana koji se nalazi u pritvoru u kompleksu od početka marta jer je navodno klevetao politički sistem režima. Sever je više puta odbio zahteve Juga da se taj građanin pusti na slobodu, a detalji o njegovom statusu i dalje su nejasni.

To je drugi put da se civilni zvaničnici obe strane sastaju oči u oči u periodu od godinu dana, što ukazuje na duboke neprijateljske odnose i nepoverenje između dve zemlje koje se bore da unaprede mirovne napore. Odnosi između dve Koreje pogoršali su se kada je prozapadna konzervativna vlada stupila na snagu prošle godine u Seulu, zagovarajući primenu oštrije politike prema Severu. Do još većeg zatezanja odnosa je došlo kada je Severna Koreja izvršila drugi nuklearni test 25. maja ove godine.

„Jedan od zaposlenih se nalazi u pritvoru više od 70 dana i kao što svi znate situacija u industrijskom kompleksu u Kaesongu veoma je teška,“ rekao je Kim Jung Tak, predsedavajući 14-člane delegacije, pre nego što je otputovao u Kaesong, grad na granici Severne Koreje. „Planiramo da se sastanemo sa zvaničnicima Severa i rešimo problem otvorenim razgovorom.“

Industrijski kompleks Kaesong, gde 106 južnokorejskih kompanija funkcioniše uz pomoć severnokorejske radne snage, jedini je projekat pomirenja koji je ostao između dve Koreje. Međutim, na sudbinu tog projekta je prošlog meseca bačena senka sumnje pošto je Sever saopštio da ukida ono što zove „povlašćenim“ ugovorima za kompanije Južne Koreje koje operišu u tom zajedničkom fabričkom kompleksu, te je odredio nova pravila. Pjongjang je, takođe, dodao da Seul mora da ih usvoji ili će u suprotnom biti prinuđen da napusti zonu. „Iako su odnosi Severa i Juga u teškom stanju, želimo da se oni poprave i razvijaju u budućnosti kroz ovu vrstu sastanka i dijaloga. Nadamo se da će ishod današnjih pregovora biti plodotvoran“, izjavio je Kim, lider delegacije.

Pjongjangu prete nove sankcije Saveta bezbednosti

Njujork – Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN postigle su saglasnost u vezi s nacrtom rezolucije kojom će biti pooštrene sankcije Severnoj Koreji, naročito u domenu finansijskih transakcija i industrije oružja, što uključuje dozvolu za pretres njenih teretnih brodova na otvorenom moru. Prema rezoluciji, deo sankcija koje su odredili Zapad i Japan bio bi ublažen, dok bi akcenat i dalje bio na nuklearnom programu i ostalim programima za proizvodnju oružja Severne Koreje, koji podstiču dovoljno panike da bi se osnovao ujedinjeni front glavnih svetskih sila, što je retkost. Rezoluciju su sastavile SAD nakon dvonedeljnih pregovora pet stalnih članica, Kine, Rusije, SAD, Velike Britanije i Francuske, kao i razgovora s Japanom i Južnom Korejom. Dokument je Savetu bezbednosti predstavljen u sredu i po svemu sudeći će biti usvojen. „Uvođenje sankcija i sličnih stvari nije naš izbor, ali određena politička poruka mora se uputiti, moraju se preduzeti izvesne mere jer se suočavamo sa ozbiljnom situacijom koja ugrožava Inicijativu za neširenje oružja za masovno uništenje,“ rekao je Vitalij Čurkin, ruski ambasador. D. S. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari