Posle mnogih i dugotrajnih planova o što potpunijem iskorišćavanju toplotne energije iz termoelektrana, koom se greju Kostolac, Požarevac i pojedina naselja, konačno je počela realizacija jednog projekta iz oblasti privrede – plastenika čiji će se rad zasnivati na vrelovodu.

Realizacija projekta izgradnje plastenika u kostolačkom naselju „Kanal“ počela je u oktobru. Ovaj projekat, koji realizuje Privredno društvo „Rekultivacija i ozelenjavanje zemljišta“, otvara mogućnost za nova radna mesta i zato ima podršku rukovodstva Gradske opštine Kostolac. Direktor PD „RIO“, Filip Rakić, zahvalio se GO Kostolac, gradu Požarevcu, kao i Privrednom društvu „TE – KO Kostolac“ na podršci pri realizaciji projekta. Radnici kostolačkog preduzeća su najzaslužniji što izgradnja protiče po planu, a plastenik će, po rečima Rakića, popuniti i otvoriti oko dvadeset radnih mesta.

Predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić, obišavši lokaciju na kojoj se izvode radovi radi realizacije projekta izrade plastenika, istakao je: -Investitor projekta je „RIO“, a vlasnik zemljišta na kome se izvode radovi je Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ koje pruža i logističku podršku. Plastenik će se prostirati na površini od 2500 kvadratnih metara, a kako je istakao Ivan Savić, predsednik Skupštine prilikom prošlonedeljnog obilaska radova, najveći značaj ovog projekta za GO Kostolac je to što će doneti otvaranje novih radnih mesta.

Za pomoć u toplifiiciranju objekta zadužen je član Veća GO Kostolac, Predrag Slavković. On je rekao da se radovi izvode brzo a Projekat je interesantan jer se objekat gradi od dvoslojne plastike, takozvane duvane plastike. Uduvava se vazduh koji smanjuje toplotnu provodljivost, tako da je projekat energetski vrlo efikasan. Slavković je takođe naglasio da se pokušava da troškovi izrade budu što manji.

U ovim plastenicima će se gajiti ruže, a planirano je da se zasadi oko 15.000 ruža, koje će Privredno društvo „RIO“ izvoziti i van granica Srbije. Takođe, u planu je i da se ova biljka plasira i na tržište za izradu lekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari