Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije i opština Golubac potpisali su ugovor o finansiranju lokalnog projekta odobrenog u okviru konkursa Ministarstva namenjeg najsiromašnijim opštinama u Srbiji. Vrednost ovog projekta je šest miliona dinara, a njegova realizacija odnosi se na pružanje usluga za stara lica u narednih godinu dana.


Ovaj projekat sadrži pomoć socijalno ugroženim i starim licima kojih na području opštine ima sve više. Trenutno je ova pomoć potrebna u 40 domaćinstava iz 24 mesne zajednice na području opštine a projekat realizuje nevladina organizacija mladih „Kupe“.

– U prvoj fazi radiće pet gerontodomaćica a do kraja godine taj broj će biti i veći na osnovu broja korisnika usluga. Po statistici na području naše opštine ima 42 domaćinstva kojima je potrrebna ovakva pomoć, ali mislim da danas njih ima i više. Tačan broj utvrdićemo posle obilaska svih 24 naselja, kaže Vladimir Ilić, predsednik Nevladine organizacvije mladih „Kupe“ Golubac.

Posredovanje u realizaciji ovog projekta je Nacionalna služba za zapošljavanje Republike Srbije, filijala Požarevac, ispostava Golubac.

– Organizacija mladih „Kupe“ obratila se našoj službi za posredovanje za pet nezaposlenih kandidatkinja koje bi se bavile poslovima gerontodomaćica na području opštine Golubac. Iz ranije obavljenih individualnih razgovora u kojima su se nezaposlena lica izjasnila da žele da se bave tim poslom, pozvano je ukupno 25 kandidatkinja na informativni razgovor sa poslodavcem. Izbor nezaposlenih lica koja će biti radno angažovana na ovom projektu obaviće poslodavac u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Ono što bi naglasila je, da je ovo prvi korak u realizaciji postavljenih cviljeva Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje koja je opština Golubac donela na poslednjoj sednici 24 decembra prošle godine – naglasila je savetodavac NZS Filijala Požarevac – Ispostava Golubac, Vesna Živković.

Ova podunavska opština u okviru pomoći starijoj populaciji stanovništva odlučila se za realizaciju ovog projekta jer ima sve više staračkuh domaćinstava čiji članovi ne mogu sami da se staraju o svakodnevnim životnim potrebama, pripremanju obroka, održavaju higijene u stanu, odlasku kod lekara i uspostaviti komunikaciju sa socijalnim okruženjem. Ove usluge koje ne mogu plaćati osobe kojima je potrebna pomoć posle 2012. godine finansiraće se iz opštinskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari