Fond za građevinsko zemljište i puteve u Pirotu je sa petnaest projekata konkurisao za sredstva koja očekuje da dobije od Ministarstva za NIP za iduću godinu. Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju putne infrastrukture i javne rasvete, od kojih pojedini projekti imaju veliki značaj i za republiku.

– U ovoj godini očekivali smo značajna sredstva iz NIP-a, ali nismo dobili ni dinara. Ima mnogo projekata sa kojima smo i ranije konkurisali, a koji nisu prihvaćeni zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ovih dana smo završili sa prijavom projekata NIP-u, od kojih su neki od kapitalnog značaja za Republiku, drugi su od regionalnog, treći od lokalnog značaja i za sve njih su potrebna određena sredstva – kaže za Danas Momčilo Antić, direktor Fonda za građevinsko zemljište i puteve.

On dodaje da su ove godine izostala sredstva iz NIP-a i da se zbog toga odustalo od izgradnje zatvorenog bazena u gradu.

Antić kaže da će konkurisati i sa projektom za izgradnju zatvorenog bazena.

– Da li će neki od projekata biti prihvaćen, ne zavisi od nas. Imamo dovoljno projekata sa poptunom projektnom dokumentacijom, obezbeđenim zemljištem i pripremljenim dozvolama za početak gradnje, ali je nedostatak sredstava onaj faktor koji zaustavlja njihovu realizaciju. Međutim, nećemo se zaduživati za izgradnju infrastrukturnih objekata. Fond za građevinsko zemljište i puteve i Opština Pirot u ovom trenutku nemaju dinara zaduženja niti dinara kredita – naglašava Antić.

Antić ističe da će posebno kod Ministarstva za NIP insistirati da se asfaltira putni pravac od Pirota preko Koprivštičkog krsta, Belskog mosta i Lukanje, do Mramora na Staroj planini.

– To je kapitalna investicija za razvoj turizma na Staroj planini. Postoje svi uslovi da taj putni pravac možemo da uradimo u toku sledeće godine, ukoliko sredstva budu odobrena. Time bi se stvorili uslovi za investiranje na ovom delu Stare planine, ali i za zapošljavanje – kaže Antić.

Iako je budžet Fonda za građevinsko zemljište i puteve ove godine smanjen za 63 miliona dinara, zbog umanjenja transfera iz republičkog budžeta Opštini Pirot, investicije ipak nisu izostale. Iz budžetskih sredstava, ali i u sufinansiranju sa Javnim preduzećem Putevi Srbije, rekonstruisano je više putnih pravaca, a jedna od značajnijih investicija koja se trenutno izvodi je sanacija puta od Malog mosta do nekadašnjeg izbegličkog naselja Četvrti kilometar.

Rade se i dva projekta od interesa za Republiku koja finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Reč je o elektrosnabdevanju Jabučkog Ravništa i izgradnji puta od Cerove do Jabučkog Ravništa, ali se i sa njihovom realizacijom kasni zbog nedostatka novca.

– To su jako važni i skupi projekti, a Fond ulaže sve napore da obezbedi potrebnu projektnu dokumentaciju, dozvole nadležnih ministarstava, ali i potrebna finansijska sredstva iz resornog ministarstva da bi se oni završili do septembra sledeće godine kako bi zainteresovani investitori mogli da počnu sa izgradnjom turističkih objekata – naglašava Antić.

Mnogi putevi dobili novi izgled

– Do sada su rekonstruisani putni pravci od Barje Čiflika do Rasnice, od Blata do Kostura, delimično je revitalizovan putni pravac od Pirota do Prisjana, ali i od Pirota do Velikog i Malog Suvodola i Ponora. Rađen je i put od Koprivštičkog krsta do Gostuše, Bele i Pakleštice, a sanirani su i putevi prema Pasjaču i Sinjoj Glavi, Cerovi i Vojnegovcu. Izabrani su i izvođači radova za presvlačenje ulice Svetozara Miletića, a u toku je postupak za izbor izvođača radova u ulicama Kneza Lazara, Save Nemanjića i Alekse Šantića u gradu – kaže Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari