Prokišnjava krov, a zidovi i plafoni su mokri: Problemi prilikom rekonstrukcije vrtića u Zaječaru 1Foto: M. S. / Danas

Tokom rekonstrukcije vrtića “Đurđevak” u Zaječaru, koja je započeta 20. februara ove godine, došlo je do problema. U pojedinim prostorijama, zbog obilnih padavina u proteklom periodu, voda je nakvasila zidove i plafone.

“Zbog toga deca koja pohađaju ovaj vrtić su privremeno izmeštena u vrtić „Zdravac” dok se ne steknu uslovi za nastavak rada i boravak dece u vrtiću”, saopšteno nam je iz Predškolske ustanove “Đulići” u Zaječaru.

Građani Zaječara, čija deca pohađaju ovaj vrtić, obavestili su Danas, da je zbog otkrivenog krova, a usled jakih padavina, voda nakvasila pojedine prostorije, koje su renovirane.

Iz PU “Đulići” u Zaječaru, u dopisu koji su nam poslali, kao odgovor na naša pitanja, ističu da su radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji vrtića „Đurđevak“ počeli 20. februara i da podrazumevaju kompletnu zamenu krovnog pokrivača i stolarije, rekonstrukciju postojećih krovnih terasa i termoizolaciju fasade, sve u cilju sanacije krova i unapređenja celokupne energetske efikasnosti objekta.

Predviđeno je, kako navode, da radovi traju 90 dana, a prema određenoj dinamici i u skladu sa pravilima struke realizuju se na nekoliko frontova.

Prokišnjava krov, a zidovi i plafoni su mokri: Problemi prilikom rekonstrukcije vrtića u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

“Radovima je predviđena zamena krovnog pokrivača koja je počela 8. marta i obuhvatili su skidanje postojeceg krovnog pokrivača, limarske radove na atikama koji su u završnoj fazi, nakon čega će se montirati sendvič paneli koji su već isporučeni na gradilište, a njihova ugradnja će trajati narednih 15 dana. Tokom izvođenja radova prati se uobičajena građevinska praksa i, nažalost, u nekim situacijama ne postoji način da se obezbedi krovna površina i objekat zaštiti od nepovoljnih vremenskih uslova kakve su i ove prekomerne padavine”, objašnjave se u odgovoru PU “Đulići”.

Oni preciziraju, da prokišnjavanje nije uzrokovalo štetu na postojećoj opremi u vrtiću već isključivo nakvasila plafone i zidove.

“Što se tiče obima načinjene štete, stručni nadzor će sačiniti zapisnik o uočenim oštećenjima koje će zatim sanirati izvođač u okviru tekućih radova. S obzirom da se u dogovoru sa izvođačima u vrtiću radni proces odvijao uz striktno poštovanje i pridržavanje bezbedonosnih mera nakon obilnih padavina prethodnih dana i prokišnjavanja krova, odlučeno je da deca koja pohađaju vrtić  „Đurđevak” budu privremeno izmeštena u vrtić „Zdravac” dok se ne steknu uslovi za nastavak rada i boravak dece u vrtiću”, kazala je direktorka PU “Đulići” i dodala da “svi uključeni akteri (izvođač, nadzor, korisnik, investitor) su na zajedničkom zadatku da u najkraćem mogućem roku reše nastale probleme i objekat stave u funkciju”.

Prokišnjava krov, a zidovi i plafoni su mokri: Problemi prilikom rekonstrukcije vrtića u Zaječaru 3
Foto: M. S. / Danas

Direktorka je podsetila da je rekonstrukcija vrtića i pokrenuta između ostalog zbog problema sa prokišnjavanjem, te da radovi koji su u toku za cilj imaju trajno rešenje ovog problema.

Radovi u vrtiću „Đurđеvak“ se izvode uz podršku Evropskе unijе prеko programa EU PRO Plus, koji sе rеalizujе u saradnji sa Ministarstvom za еvropskе intеgracijе, a za radove je angažovana firma A.D. „Crna Trava” iz Leskovca.

Evropska unija ulažе 200.000 dolara, a grad Zajеčar 170.000, s tim što grad plaća i PDV.

Prokišnjava krov, a zidovi i plafoni su mokri: Problemi prilikom rekonstrukcije vrtića u Zaječaru 4
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari