Novi britanski premijer Gordon Braun imenovao je juče nove članove kabineta i time najavio promene u odnosu na politiku vlade Tonija Blera. Bivši ministar za ekologiju Dejvid Miliband, kritičar rata u Iraku i jedan od Braunovih rivala za Blerovog naslednika , imenovan je za ministra spoljnih poslova.

Novi britanski premijer Gordon Braun imenovao je juče nove članove kabineta i time najavio promene u odnosu na politiku vlade Tonija Blera. Bivši ministar za ekologiju Dejvid Miliband, kritičar rata u Iraku i jedan od Braunovih rivala za Blerovog naslednika , imenovan je za ministra spoljnih poslova. Alister Darling imenovan je za novog ministra finansija i pomoćnika premijera Brauna. Darling je u Blerovoj vladi bio ministar trgovine i industrije. Njegovo imenovanje smatra se najavom kontinuiteta u ekonomskoj politici Velike Britanije, budući da je jedan od najbližih saradnika Brauna koji je pre preuzimanja mesta premijera u prethodnoj vladi vodio Ministarstvo finansija.

Fijon čestitao Braunu novu funkciju

Pariz – „Promena lidera u Francuskoj i Britaniji predstavlja šansu za dinamičnije odnose između ove dve susedne države „, istakao je juče francuski premijer Fransoa Fijon u čestici novom britanskom lideru. Prethodni lideri Francuske i Velike Britanije, predsednik Žak Širak i premijer Toni Bler, konstantno su se sporili oko pitanja kao što su rat u Iraku i subvencije farmama EU. Fijon, koji je napisao čestitku po nalogu novog francuskog predsednika Nikole Sarkozija, takođe je rekao da se divi Braunovom radu na mestu ministra finansija. Dan ranije Sarkozi je pozvao Brauna da mu čestita novi posao i pozvao ga da poseti Pariz.

Dok imenovanje Darlinga ne ukazuje na moguću promenu kursa u ekonomskoj politici, analitičari smatraju da imenovanje Milibanda odražava nastojanje da se promeni Blerov pristup spoljnoj politici. Miliband, iako je glasao za početak vojne intervencije u Iraku 2003, kasnije je bio podozriv prema politici u Iraku. On je takođe tražio od vlade da zauzme čvršću poziciju prema Izraelu tokom sukoba u Libanu. Dez Braun je zadržao mesto ministra odbrane. Povodom vojnog angažovanja u Iraku premijer Braun je rekao da će Britanija ispuniti svoje obaveze prema UN u Iraku, kao i da neće biti hitnog povlačenja trupa, što zahtevaju neki članovi vladajuće Laburističke partije. Blizak Braunov saradnik Džek Strou, koji je bio ministar spoljnih poslova od 2001. do 2006, od danas je ministar pravde. Njegov prvi zadatak je da se izbori s krizom u britanskim zatvorima. Ed Bolz, Braunova desna ruka u Ministarstvu finansija, postao je ministar za decu, školu i porodicu, dok je Daglas Aleksander zamenio Hilarija Bena na mestu ministra za međunarodni razvoj. Ben je u novoj vladi preuzeo Ministarstvo za ekologiju.
Braun je među prioritete u domaćoj politici svrstao promene u školama, u sistemu zdravstvene zaštite, kao i nastojanje da se obezbede povoljniji uslovi stanovanja. Značajne promene koje je Braun sproveo u kabinetu analitičari smatraju pokušajem da se ispune zahtevi biračkog tela za promenama. Blerova vlada u poslednje vreme gubila je poverenje, posebno zbog politike prema Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari