Promena retorike od početka rata u Ukrajini: Niko više ne veruje u brzo okončanje sukoba 1Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Više od dva meseca nakon ruske invazije na Ukrajinu, usred znakova da Moskva prelazi na strategiju postepenih dobitaka na bojnom polju, zapadni lideri menjaju ton kako bi sugerisali da se pripremaju za dug i težak rat, primećuje Njujork Tajms u svojoj analizi.

Kako podseća list, sekretar odbrane Sjedinjenih Država Lojd DŽ. Ostin rekao je u ponedeljak na kraju posete Ukrajini da je cilj Zapada da vidi Rusiju „oslabljenom“, sugerišući strateški cilj koji će biti postignut tokom dužeg perioda. Sledećeg dana, Ostin je rekao u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj da je cilj novoformirane Ukrajinske kontakt grupe, grupe od 40 zemalja koja je osmišljena da koordinira vojnu i humanitarnu pomoć, „ojačanje ukrajinske vojske na duge staze“.

U Britaniji je govor o brzom ishodu rata zamenjen sličnim jezikom. Tako je britanski ministar odbrane, Ben Volas, rekao u četvrtak da bi se ruska invazija mogla pretvoriti u „sporo tekuću, zamrznutu okupaciju, poput neke vrste kancerogenog rasta u Ukrajini“.

Kako se razmišljanje o sukobu menja na Zapadu, isto se prema novom izveštaju Rojal United Services Institute, istraživačkog centra za odbranu i bezbednost iz Londona događa i u Moskvi. Ovaj institut ističe da kada je rat počeo, Kremlj verovao da će ukrajinska vojska brzo biti uništena i da će Moskva imati kontrolu nad dovoljnom površinom zemlje da objavi pobedu na ruski praznik Dana pobede 9. maja. Umesto toga, bila je prinuđena da pomeri svoj fokus na zauzimanje samo istočne Ukrajine, a vojni analitičari kažu da ruske snage tamo postižu odmereniji napredak.

„Rusija se sada priprema, diplomatski, vojno i ekonomski, za produženi sukob“, navodi se u izveštaju.

Promenu diskursa u sopstvenoj analizi primetili su i novinari britanskog Gardijana. Kako se navodi u tekstu ovog lista, ono što je počelo kao pokušaj snabdevanja Ukrajinom „odbrambenog oružja“, evoluiralo je u pokušaj da se obezbedi teže oružje. Oni su svoju tezu ilustrovali podatkom da su se ove nedelje Nemačka i Velika Britanija složile da isporuče Ukrajini oklopnu protivavionsku artiljerija.

Odgovarajući na ovu okolnost ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je NATO „u suštini… učestvuje u ratu sa Rusijom preko punomoćnika i da naoružava tog zastupnika“ u intervjuu gde je takođe upozorio na rizike od trećeg svetskog rata, pa čak i nuklearni sukob.

Zapad, podseća Gardijan, odbacuje ovakav opis rata ne želeći da daju legitimitet eventualnim ruskim akcijama izvan teritorije Ukrajine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari