Promene na engleskom dvoru 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list Mali žurnal je na današnji dan pre 110 godina pisao o britanskom dvoru i o tome kako je zavladao red zahvaljujući kralju Đorđu i kraljici Meri.

Mali žurnal je pisao o tome kako su propisi i pravila koja su bila zaboravljena za vreme vladavine Edvarda, ponovo vraćeni u Bakingemsku palatu. U Vindzorskom zamku zavladali su vrlo strogi uslovi koji su postojali za vreme kraljice Viktorije.

„Popularna je reč u Engleskoj to što vladavinu Đorđa označava povratak ka vremenima Viktorijinim“, piše Mali žurnal.

Njegova žena, kraljica Meri, je sa njim delila „ozbiljne poglede na život“, a zbog skromnog vaspitanja nije pridavala značaj modi niti je „u odelu prihvatala ekstravaganciju“.

Kako se smatralo, nije poštovala parisku modu, pa je tako na dvoru zabranila velike šešire i tesne kapute, a nikada nije „ispoljila želju da daje ton na polju mode“, za razliku od kraljice Aleksandre.

Promene na engleskom dvoru 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Kao što ne trpi na sebi nikakvu nakazu od mode, tako kraljica Meri namerava da primeni isto i na dame iz okoline, a ova namera ne nailazi na nepodeljeno mišljenje“.

Njenu pojavu ne prati „čar“ niti ljubazni osmeh kao kraljicu Aleksandru, već je kraljica Meri imala izrazito oštar pogled, a razlog tome je mogao biti to što nije imala najsrećnije detinjstvo pa je u njenoj kući često vladala oskudica, s obzirom na nepovoljan novčani položaj njenog oca.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari