Pojedini mediji najavili radikalne promene u školama: Šta se zapravo menja od 1. septembra? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Pojedini mediji nedavno su objavili da đake od septembra očekuju radikalne promene, ali kako sada stoje stvari, naredna školska godina će početi bez iznenađenja, izuzev novine da će odeljenja prvog razreda osnovnih i srednjih škola imati po 28 učenika.

Mere za smanjenje nasilja u školama koje se pominju kao nove, već su stupile na snagu u oktobru prošle godine izmenama prosvetnih zakona i primenjivale su se u ovoj školskoj godini – konkretno mogućnost da učenik koji je izvršio težu povredu obaveza bude suspendovan sa nastave i brojčano ocenjivanje vladanja od drugog razreda osnovne škole.

U medijima je kao novina predstavljeno i to da roditelji mogu da ocenjuju nastavnike, što nije tačno.

Zapravo se misli na odredbu Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju koji je izmenjen u februaru ove godine, a podrazumeva mogućnost preispitivanja rada i ocenjivanja nastavnika, ako roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja imaju primedbe.

Isti pravilnik omogućuje natpolovičnoj većini roditelja da uloži prigovor na rad stručnih saradnika.

Ovo rešenje je izazvalo buru nezadovoljstva među zaposlenima u školama, njegovo preispitivanje je tražio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a cela priča je završena obećanjem prosvetne vlasti da će se u praksi pratiti odredbe Pravilnika, i ako bude bilo potrebe menjati.

Sve to se dešavalo uoči poslednjih parlamentarnih izbora, pa je stopiranje spornog rešenja nezvanično najavljivano za leto, ali za sada nema informacija da će do početka nove školske godine

Pravilnik o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju ponovo biti menjan.

Iako se u pojedinim medijima navodi da je mera koja najviše znači nastavnicima već doneta, a to je izmena Krivičnog zakonika, istina je drugačija.

Posle protesta prosvetnih radnika krajem maja zbog nasilja nad nastavnicima, postignuta je saglasnost čelnika sindikata obrazovanja sa nadležnim ministarstvima da se uvede novo krivično delo koje reguliše napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, ali je, kako su sami sindikalci posvedočili, obećano da bi Krivični zakonik mogao da bude promenjen najranije krajem ove godine.

Za sada je samo u formi nacrta zaprećena zatvorska kazna onima koji napadnu lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja. Ako obećano bude ispunjeno prosvetarima će biti zagarantovana ista pravna zaštita kao i advokatima.

Zanimljivo je da je gore pomenuti set mera za smanjenje nasilja u školama (nabrojana rešenja nisu jedina) iniciran posle slučaja izmaknute stolice profesorki u srednjoj školi u Trsteniku, a dopunjen i usvojen tek posle masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Povod za najavljenu izmenu Krivičnog zakonika bila su dva slučaja nasilja nad nastavnicima – jednog koji radi srednjoj školi u Bačkoj Palanci, a drugog zaposlenog u Trećoj gimnaziji.

Nije mnogo odmaklo od tog dogovora, a zabeležena su dva nova napada na prosvetne radnike – na nastavnicu biologije u OŠ „Jovan Dučić“ i učiteljicu u OŠ „Sveti Sava“, što je motivisalo nadležne da opet pominju promene propisa.

Nastavnicu biologije pretukla je majka jednog učenika, nezadovoljna što mu je zaključena dvojka, nakon čega je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla da će „od sledeće godine biti obaveza da nijedan nastavnik nikada ne prima jedan na jedan roditelja u poslednjoj nedelji školske godine“, da bi se izbegle upravo situacije kakva se zbila u pomenutoj osmoletki.

A upravo je poslednjim izmenama Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju uneta odredba da „škola u poslednjoj nedelji prvog polugodišta, kao i poslednjoj nedelji nastavne godine ne organizuje roditeljske sastanke i informativne razgovore sa roditeljima“.

Istovremeno, zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da će predložiti Ministarstvu prosvete izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i uvođenje društveno korisnog rada za učenike, koji, podsetimo, u zakonu već postoji.

Pašalić nije odgovorio na molbu Danasa da pojasni ovu najavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari