Stotine izbeglica iz redova kenijske etničke grupe Kamba iselilo se juče iz zapadne Kenije zbog najnovijeg talasa nasilja koji je izbio kada je kenijski predsednik Mvai Kibaki imenovao samo jednog pripadnika ove etničke grupe za člana Kabineta. Kenijska opozicija optužila je Kibakija da je pokrao predsedničke izbore i umanjio posredničke napore za rešenje aktuelne političke krize kada je polovinu mesta u Kabinetu dodelio svojim saveznicima.

Stotine izbeglica iz redova kenijske etničke grupe Kamba iselilo se juče iz zapadne Kenije zbog najnovijeg talasa nasilja koji je izbio kada je kenijski predsednik Mvai Kibaki imenovao samo jednog pripadnika ove etničke grupe za člana Kabineta. Kenijska opozicija optužila je Kibakija da je pokrao predsedničke izbore i umanjio posredničke napore za rešenje aktuelne političke krize kada je polovinu mesta u Kabinetu dodelio svojim saveznicima. Između ostalih, Kibaki je imenovao Kalonsa Musioku, koji je član etničke grupe Kamba, za novog potpredsednika.
U Kabinetu čiji su članovi pristrasno izabrani nema mesta za članove glavne opozicione partije Raula Odinge. U gradu Kisumu na jezeru Viktorija podmetnuti su požari, izbili su etnički sukobi u predgrađima Najrobija, a demonstranti su počeli da se okupljaju u luci Mombasa. Sedam prepunih autobusa i dvadesetak automobila sa zapada zemlje pokušavalo je da dopre do Najrobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari