Raščansko Udruženje građana Eko klub – Zeleni putokazi ulazi u završnicu realizacije projekta Prilagođavanje i promocija izletišta Izvorak u selu Pavlica za izvođenje kulturnih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva.

Aktivnost se realizuje uz finansijsku pomoć PRO programa, koji je iz Fonda za učešće građana izdvojio 8.900 dolara. Ideja projekta je da se deo kulturnih dešavanja u opštini Raška izmesti na seosko područje. Eko klub – Zeleni putokazi je prethodnim aktivnostima izletište Izvorak pretvorio u najposećnije izletničko mesto. U neposrednoj blizini nalaze se manastiri Stara i Nova Pavlica koji su kategorisani kao kulturne vrednosti od posebnog značaja. To je sve uticalo da Eko klub, KUD Brvenica, predstavnici MZ Brvenik i sela Pavlica i Rvati pokrenu zajedničku incijativu da se deo Raških duhovnih svečanosti izmesti na Izvorak i da se na tom mestu organizuju tradicionalni Sabor frulaša, koji će biti deo redovnog programa Raških duhovnih svečanosti. Glavni partner na ovom projektu je Centar za kulturu Gradac, koji kao organizator manifestacije Raške duhovne svečanosti, pored finansijskog učešća u projektu obezbeđuje i održivost celog projekta kroz odluku da će Sabor frulaša biti tradicionalna aktivnost i da će biti deo redovnog programa Raških duhovnih svečanosti.

-Izgradili smo letnju pozornicu i uredili prostor oko nje. U saradnji sa KUD Brvenica već smo organizovali Veče besedništva i zdravičara. Ovog meseca sledi manifestacija Izvorno narodno pevanje. Glavna manifestacija nam je Sabor frulaša koja će biti održana 19. avgusta u okviru Raških duhovnih svečanosti – kaže Zoran Simović, predsednik Udruženja građana Eko klub – Zeleni putokazi. Udruženje je pre četiri godine od Direkcije za urbanizam dobilo dozvolu za ekološko i estetsko uređenje izletišta Izvorak i od tada su izgrađeni dve piknik nadstrešnice, uređena tri izvora za piće vode, izgrađena staza za pešake, stepeništa, uređeno stotinak metara obale reke Ibar, dovedena električna struja, rasčišćen teren… PRO program sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske realizuje svoje aktivnosti u osam lokalnih samouprava u jugozapadnoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari