Norveška ambasada sa sjedištem u Beogradu podržaće projekat NVO “Da zaživi selo“ kojim se planira promovisanje i čišćenje rijeke Ćehotine u Pljevljima. Ovim projektom predvđeno je snimanje ekološkog filma o Ćehotini, u trajanju od 20 minuta.

U filmu će biti prikazani prirodni potencijali rijeke Ćehotine, kao i sve negativne strane kao što su izlivanje gradske i seoske kanalizacije u rijeku, divlje deponije duž obala Ćehotine, otpadne vode od pljevaljskih industrija, jalovišta sa kojih otiču zagađene vode i druge ekološke probleme rijeke. Film će biti sa titlom na engleskom jeziku.

Pored ovog filma, projektom je planirana i izrada brošure o rijeci Ćehotini na maternjem jeziku i engleskim prevodom. U NVO “Da zaživi selo” sa zadovoljstvom ističu da su zadovoljni ostvarenim rezultatima.“Postavićemo informativne table na mostovima na Ćehotini, na prometnim mjestima, jer takve table ne postoje koje bi označile koja je rijeka u pitanju i koje je dužine. Na tabli će pored ovih informacija biti postavljen i logo NVO „Da zaživi selo“ i Norveške ambasade kao donatora. Informacione table će biti postavljene na tri mjesta, na mostu na putnom pravcu Pljevlja-Podgorica, na mostu na putnom pravcu Pljevlja-Bijelo Polje i na putnom pravcu Pljevlja-Foča”, ističe Vaso Knežević, direktor ove NVO.

Pored postavljanja tabli planirano je čišćenje korita gradskih rijeka Breznice i Vezišnice, u partnerstvu sa resornom službom u opštini Pljevlja i JP „Čistoća“, čišćenje divljih deponija na obali Ćehotine, postavljanje kontejnera u prigradskim naseljima u blizini rijeka Vezišnice i Ćehotine kako bi se obezbjedilo upravljanje otpadom, ističu iz NVO „Da zaživi selo“

Planirano je i organizovanje jednog okruglog stola na temu problema i potencijala rijeke Ćehotine, kako je očuvati i kako je promovisati. U cilju što boljeg promovisanja i zaštite Ćehotine, NVO „Da zaživi selo“ će se prijaviti Ministarstvu za uređenje prostora i zaštite životne sredine za učestvovanje na Sajmu ekologije i voda za 2013. godinu koji će biti otvoren 20. septembra. Na sajmu će biti prikazan film o Ćehotini i dijeliće se brošure. Na taj način bi se šira javnost upoznala sa ekološkim problemima Ćehotine, ali i sa njenim nesvakidašnjim i neponovljivim ljepotama. U okviru ovog projekta biće anketirani mještani u naseljima u blizini Ćehotine. Ta naselja su većinom u vangradskim područjima i nemaju kontejnere za odlaganje otpada. Putem ankete će se saznati koliko su ljudi spremni da nešto preduzmu kako bi očuvali Ćehotinu i da li su spremni da plaćaju komunalne usluge za postavljanje kontejnera za odlaganje i odvoz smeća na gradsku deponiju, što do sada nije bio slučaj.Projektom je obezbjeđena i donacija u vrijednosti od 5.000 evra za nabavku kontejnera za odlaganje otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari