Više od 150 dece iz Evrope boravilo je proteklih nedelja u Novom Bečeju u okviru projekta „Be ProACTIVE“, koji je realizovan kao svojevrsni događaj koji se temelji na sportskim aktivnostima i umetničkom stvaralaštvu, sa ciljem promocije tolerancije i evropskih vrednosti, kao i aktivnog učešća građana u demokratskim procesima. Pored dece iz Evrope, aktivnostima su se priključila i deca osnovnih škola iz Novog Bečeja.

Trudili smo se da pored aktivnosti koje smo predvideli projektom, deci obezbedimo ugodan boravak i zanimljiv program poput obilaska muzejskih postavki u Novom Miloševu i Novom Bečeju, srednjovekovnog manastira Arače, vožnje brodićem po Tisi, puštanja zmajeva pored reke – rekao je Saša Dujin, direktor Kancelarije za LER i koordinator projekta.

Projekat „Be ProACTIVE“ finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa „Evropa za građane i građanke“ i mere Bratimljenje gradova.

– Posebno sam ponosan na realizaciju ovog projekta tim pre što je opština Novi Bečej tokom iste godine na istom pozivu uspela da dobije čak tri projekta. Na ovom smo bili nosioci, a na ostala dva partneri gradu Mezeturu (Mađarska) i Šturovu (Slovačka), tako da se druženje sa partnerima nastavlja i sredinom oktobra u Mađarskoj – navodi Saša Dujin.

Tokom boravka u Novom Bečeju za goste su održane radionice na temu Evropske unije, evropskog identiteta i vrednosti, diskusije donosioca odluka i sportskih radnika na temu sport i aktivno građansko učešće, dečije likovna kolonije, sportski turniri u malom fudbalu i basketu za decu i odrasle i izložbe radova nastalih tokom likovne kolonije. Opština Novi Bečej je u saradnji sa Kancelarijom za LER, Turističkom organizacijom, Kancelarijom za mlade, SRC Jedinstvom, Domom kulture, osnovnim školama „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“, udruženjima građana i pojedincima realizovala ovaj projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari