Izložbom slika, radova kaligrafije i kalendara u Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu u subotu uveče počeli su „Dani Japana u Pirotu“ koji će trajati do 25. avgusta.

U okviru te manifestacije, pored ove izložbe, održaće se i Origami radionica i demonstracija japanskih igračaka, predavanja o japanskoj kulturi i obrazovanju i životu u jednom japanskom gradu, mini sajam japanskih brendova.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Pirotu i što prisustvujem jednoj ovakvoj manifestaciji. Koliko mi je poznato naša ambasada je i do sada lepo sarađivala sa Pirotom i njegovim građanima. I prošle godine je bila slična kulturna manifestacija u ovom gradu a pre dve godine smo pomagali oko nabavke opreme za Zdravstveni centar Pirot – rekao je ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki, na otvaranju ove izložbe.

Japanski ambasador je rekao da će se truditi da se saradnja nastavi i dalje u raznim oblastima. On je izrazio očekivanje da će ova manifestacija doprineti još više jačanju prijateljskih odnosa Japana i Srbije. Ambasador Japana dodao je da je o mogućnoj saradnji razgovarao i sa predsednikom opštine Pirot i da će se truditi da posreduje u privrednim kontaktima privrednika Japana i Srbije.

Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot, kazao je, uz zahvalnost što početku manifestacije prisustvuje japanski ambasador, da i u ovom gradu i Srbiji postoji veliko interesovanje za kulturu „zemlje izlazećeg sunca“.

– Prošle godine smo po prvi put organizovali „Dane Japana u Pirotu“ a ovaj put manifestacija je još veća. Nadam se da će kulturološki mostovi koje smo uspostavili biti na dobrobit Srbije a posebno privrede – rekao je Vasić, poželevši svima prijatan boravak u Pirotu.

Kako je istakao predstavnik Medjunarodnog Fonda kulture i istorije iz Japana Šingo Minamizuka, ta institucija zadužena je za predstavljanje japanske kultuzre od 1988. godine.

– Ovom izložbom želimo da i građanima Pirota predstavimo deo kulture koja živi medju običnim ljudima naše zemlje – rekao je Minamizuka.

Inače, „Dane Japana u Pirotu“ organizuju Dom kulture iz Pirota i Medjuanrodni forum kulture i istorije iz Japana u okviru Pirotskog kulturnog leta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari