U okviru kulturno sportske manfestacije „Kostolačko leto 2012“ Centar za kulturu Kostolac i Klub ljubitelja knjige „Majdan“ organizovali su u parku kod fontane promociju drugog ovogodišnjeg broja časopisa za književnost, kulturu i nauku Majdan.

U programu su učestvovali autori iz Beograda, Požarevca, Petrovca, Malog Crnića i Kostolca- Ana Dudaš, Jelena M. Ćirić, Antileta Živković, Ninoslav Radojčić, Slavica Jovanović, Biljana Jovanović, Slavica Stanojlović, Zoran Stojićević Rikardo, Biljana Janković, Veroslaav Malešević i Dragan Žuržević koji su čitali svoje tekstove objavljene u časopisu. Gost večeri bio je poznati pesnik Dragan Kolundžija koji je kazivao svoju poeziju i svojom autobiografskom pričom o nastanku pojedinih pesama, posebno onih po kojima je poznat, oduševio prisutne Kostolčane.

O samom časopisu govorila je glavni i odgovorni urednik Slavica Pejović, koja je napomenula da je ovo drugi broj u jubilarnoj, desetoj godini izlaženja prvog časopisa u Kostolcu.

– Časopis je tokom svog postojanja prevazišao lokalne okvire, okupio je pored zavičajnih i najpoznatije pesnike srpske književnosti, a predstavljani su i autori iz inostranstva. U ovoj godini časopis je promovisan u Novom Sadu , Nišu, Sremskim Karlovcima ( Svetski dan knjige), kao i na pesničkoj manifestaciji „Berkasovačke lipe“ u Berkasovu.Veliku podršku Časopis je dobio od privrednih društava TE-KO Kostolac, Georad, RIO i Sindikata kopova i termoelektrana, kao i lokalne samouprave.

Govoreći i zastupljenim autorima u ovom broju, urednica je posebno apostrofirala tekstove Rajka Petrov Noga, Buce Mirkovića, poeziju Milice Jeftimijević Lilić kao i tekst Dragane Spasić Đurić o starom rudarskom satu u Kostolcu kao značajnom kulturnom dobru i objektu koji treba restaurirati, sačuvati ga od propadanja i staviti ga u funkciju, kao nekada, kada je bio sastavni deo svakodnevnog života rudara.

Veče kraj fontane na gradskom trgu ulepšali su muzički talenti Marina Stević koja je pevala izvorne narodne pesme sa Kosova, Mihajlo Stojić kao i Ženska grupa hora „Dunavska lira“ i rok grupa Hard need.

Posebnu radost doživeo je pesnik Dragan Kolundžija u porti crkve Sv. Maksima Ispovednika gde je zasađen voćnjak, Pesnički vrt najpoznatijih srpskih pesnika. Obišao je njegov zasađeni orah koji je on opevao u jednoj svojoj pesmi objavljenoj u zborniku „Kostolački pesnički vrt“. Tu pesmu „Orah“ on je sa suzama u očima kazivao kraj same voćke, govoreći da je to živi spomenik njegovog postojanja.

Prevazišao lokalne okvire

Časopis Majdan pokrenut je povodom obeležavanja 50 godina Biblioteke grada Kostolca. Prvi broj izašao je 15. decembra 2003. godine a izdavač časopisa je Klub ljubitelja knjige „Majdan“ iz Kostolca. Tokom svog postojanja časopis je uspeo da očuva svoj kontinuitet i okupi oko sebe brojne autore iz različitih oblasti ali i iz različitih krajeva Srbije i sveta. Predstavljao je autore, pesnike ne samo svog grada već i stvaralaštvo pesnika iz Braničeva, Stiga, Beograda, Kuševca, Niša, Zaječara, Majdanpeka, Kučeva, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Banjaluke, Bijeljine, Rožaja, Bijelog Polja, Zenice, Resna iz Makedonije, Bitolja i Struge, Pule i mnogih drugih. Svoje priloge darivali su prof. Dragan Nedeljković, Slobodan Rakitić, Rajko Petrov Nogo, Milica Jeftimijević Lilić, Duška Vrhovac, Mošo Odalović, Ljubiša Đidić, Dragan Dragojlović, Danica Vujkov, Pero Zubac i brojni drugi značajni srpski pesnici i književnici. Pored tekstova iz oblasti književnosti predstavljeni su i autori iz drugih oblasti stvaralaštva i istraživačkog rada – filozofije, psihologije, religije, arheologije, etnologije, istorije. Časopis su do sada uređivali Stojan Stojanović, Branka Rašić i Slavica Pejović sa uredništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari