U okviru Pirotskog kulturnog leta „Uzlet(o)“, Narodna biblioteka u Pirotu je organizovala promociju romana „Neznanom junaku“ Sretena Ugričića, upravnika Narodne biblioteke Srbije.


O stvaralaštvu Sretena Ugričića, pisca, filozofa i konceptualnog umetnika, govorio je urednik u izdavačkoj kući „Fabrika knjige“ Dejan Ilić i publicista iz Pirota Momčilo Antić, koji je i vodio ovo književno veče. Antić je rekao da Ugričić u romanu „Neznanom junaku“ naslućuje kako će Srbija izgledati vek posle Sarajevskog atentata.

– Likovi u romanu su diktator, luda, patrijarh i mnogi bezimeni junaci. Reč je o jednoj antiutopiji, odnosno distopiji, o jednom beskompromisnom viđenju nedavne prošlosti i bliske srpske budućnosti – kaže Antić, a Dejan Ilić ocenjuje da je knjiga niz razgrađivanja mitova koji stoje u temelju današnje srpske države.

Sreten Ugričić, podsećajući da se radnja romana događa u našoj bliskoj budućnosti, u Srbiji 2014. godine, kaže da je podnaslov romana paradoksalna nefikcija. – Zašto nefikcija. Iz više razloga. Jedan od razloga je to što je sve što stoji u romanu, ma koliko fantastično i neverovatno izgledalo, praktično prepisano iz naše stvarnosti, iz vesti koje nas okružuju i iz razgovora koje svakodnevno vodimo. Dakle, metafora bliske budućnosti je, ustvari, slika naše bliske prošlosti i sadašnjosti – kaže Ugričić.

Astronomija umesto istorije

Na pitanje da li se u romanu spominje i čuvena floskula o „Srbima kao nebeskom narodu“, Ugričić kaže da se ona spominje indirektno. – U mojoj biografiji se navodi da sam, između ostalog, bibliotekar, filozof po obrazovanju, književnik, takođe i astronom. U kom smislu astronom. U onom smislu da smo mi svi koji razmišljamo o Srbiji i našem narodu astronomi. Znate za tu predrasudu i za jedno mitološko predubeđenje da smo mi takozvani nebeski narod. Ako smo nebeski narod, mi nemamo istoriju, nego imamo astronomiju. Svako ko se time bavi, onda je po difoltu astronom. Tako sam i ja astronom – kaže Ugričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari