Strateško opredeljenje države je da izađe iz medija i samo treba da se pronađe dobar način za to. U svemu ovome je bitan i Zakon o javnim servisima i elektronskim medijima, koji tek treba da se donese i koji će tu oblast dodatno pojasniti. Sadašnja rasprava pruža uvid članovima radne grupe šta je sve potrebno na terenu – rekla je juče Gordana Predić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju.

O najavljenom povlačenju države iz vlasništva u medijima različite argumente imali su predstavnici privatnih i medija u vlasništvu lokalnih samouprava. Čelnici medija koji se finansiraju iz opštinskih budžeta imaju stav da njihove medijske kuće neće moći da prežive bez državnih finansija. Predstavnici privatnih medija su podržali nacrt nove zakonske regulative i članovima radne grupe sugerisali neke dopune, kako bi novi zakon bio što jasniji.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović smatra da „regionalni javni servisi moraju da postoje zbog specifičnosti regiona“.

Mahmutović i direktor Regionalne televizije Novi Pazar Denis Mavrić, bili su izričiti da ovim zakonom treba da bude regulisano i postojanje šest regionalnih javnih servisa, kako je predviđeno u Strategiji o medijima, od kojih bi jedan bio u Novom Pazaru i na taj način bi bio „zaštićen javni interes građana na informisanje“.

Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović je podržao privatizaciju opštinskih medija i rekao da njegova opština u budžetu ima sredstva namenjena medijima, koja će biti dodeljivana na osnovu projekata i na njih će moći da računa više medija u novovaroškoj opštini.

Paunović je i predložio da regionalne javne servise osniva više opština, a ne da to bude volja jednog osnivača da svoj mediji nazovu i nameću kao regionalni.

OEBS: Država da finansira lokalne medije

Dragana Nikolić Solomon, šefica Odeljenja za medije OEBS, naglasila je da ova međunarodna organizacija ostaje pri stavu da država treba da se povuče iz medija, ali da i „dalje ostaje potreba države da u lokalnim sredinama finansira lokalne medije i samo je reč na koji način će se to finansirati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari