Britanski Bi-Bi-Si saopštio je juče u jutarnjim časovima da je pronađena oštećena crna kutija iranskog putničkog aviona „tupoljev 154„ kompanije Kaspian erlajnz, koji se prethodnog dana srušio na severu Irana, kada je poginulo 168 ljudi. Istražitelji su pronašli rasejane delove crne kutije u kojoj se snima tonski materijal. Oni su izrazili nadu da će spasti podatke kako bi utvrdili uzrok pada aviona.


U međuvremenu, SAD su izrazile saučešće porodicama poginulih. „SAD izražavaju saučešće porodicama onih koji su izgubili živote u nesreći Kaspijan erlajna, koji je prevozio putnike iz Teherena u Iranu do Jerevana u Jermeniji“, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Ijana Kelija. SAD nemaju diplomatske odnose sa Iranom, ali teže kontaktu sa iranskim narodom u okviru napora za pridobijanju zvaničnog Teherana za pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu.

Delovi srušenog aviona, koji je leteo na relaciji Teheran-Jerevan u Jermeniji, razbacani su na 200 kvadratnih metara na njivama u selu Džanatabad u iranskoj provinciji Kazvin, koja se nalazi na 120 kilometara severozapadno od iranske prestonice. Pad se dogodio 16 minuta pošto je avion uzleteo sa teheranskog međunarodnog aerodroma Imam Homeini. U avionu su bila 153 putnika i 15 članova posade, a među brojnim putnicima Irancima bilo je pet Jermena i dva državljanina Gruzije. Očevidac je rekao da se 22 godine star avion ruske proizvodnje obrušio s prednjim delom s neba ka zemlji, dok mu je „rep“ bio zahvaćen vatrom. To je treći pad aviona tipa „tupoljev“ u Iranu od 2002.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari