Pronađeni ostaci građevina iz 19. veka 1Foto S. Župljanin

Pre desetak dana nastavljena su arheološka istraživanja na severnom bedemu Novopazarske tvrđave.

Arheolozi iz Novog Pazara, Beograda, Sarajeva, Nove Varoši i Sjenice pronašli su krov tamnice i temelje kasarne iz druge polovine 19. veka.

I ranije se pretpostavljalo da se na tom mestu nalazila tamnica (zindan), ali se nije znalo gde počinje krov. Kasarnu, čiji temelji su pronađeni 1861. godine, izgradio je sultan Abdul Aziz. Utvrđeno je da je na tim temeljima napravljena zgrada u kojoj se nalazi Narodna biblioteka „Dositej Obradović“.

Direktor novopazarskog muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin ocenjuje da je to „istorija grada, koja će uticati i na njegov novi izgled, jer nam je želja da ono što se nalazilo na ovoj tvrđavi, obnovi i revitalizuje“.

Istraživanja na ovom lokalitetu trajaće još petnaestak dana.

Otkopavanja na severnom bedemu počela su prošle godine, kada su otkriveni zidovi šestougaonog objekta za čuvanje municije (džephana), ostaci građevine za čuvanje baruta i zidovi koji su štitili ovu kulu, izgrađeni pre bedema. Prošle godine pronađen je i novčić, koji pripada kovanju ugarskog vladara Matijasa Ii iz 1618. godine.

Istraživačke radove na severnom bastionu finansiraju Ministarstvo kulture Srbije i grad Novi Pazar.

Novopazarska tvrđava je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Celom dužinom južne strane „naslanja“ se na još jedno kulturno dobro – Staru čaršiju. Ima trougaonu osnovu koju opasuju tri bastiona – bedema.

Unutar tog kompleksa je simbol Novog Pazara, Kula motrilja, čija rekonstrukciju je u planu. Izgrađena je početkom 17. veka, po čijem naređenju i ko su joj bili graditelji nije poznato, a tvrđava je izgrađena devedesetih godina 17. veka po naređenju tadašnjeg sultana. Od polovine šezdesetih godina dvadesetog veka, unutar Novopazarske tvrđave nalazi se gradski park.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari