Slovačka izdavačka kuća Slovart objavila je nedavno roman Dragana Velikića Ruski prozor, u prevodu Karola Hmela, saopšteno je iz Stubova kulture. Ovaj roman je u Srbiji dobio Ninovu nagradu za roman godine i priznanje Meša Selimović za najbolju knjigu 2007, a Velikiću je u Austriji dodeljena i evropska nagrada za doprinos srednjeevropskoj književnosti 2008.


Roman Sudbina i komentari Radoslava Petkovića objavljen je u Bugarskoj, dodaje se u saopštenju Stubova kulture. Knjigu je objavila izdavačka kuća Ergo iz Sofije, u prevodu Rusanke Ljapove. Ista izdavačka kuća prošle godine objavila je i Petkovićevu zbirku priča Čovek koji je živeo u snovima. Roman Sudbina i komentari jedan je od najvažnijih savremenih srpskih romana, koji je 2004. uvršten među deset najboljih romana nagrađenih Ninovom nagradom, a dobitnik je i nagrade Meša Selimović i Borbine nagrade za roman godine. Još jedno izdanje Stubova kulture, roman Slučaj Bremen Dragana Velikića objavljen je na mađarskom u prevodu Antala Bognara. Izdavač je Napkut iz Budimpešte, koji je već objavio Velikićev roman Dosije Domaševski 2006. Stubovi kulture, čiji je Velikić ekskluzivni autor, u okviru proslave 18 godina postojanja, ove godine najavljuju novo srpsko izdanje Slučaja Bremen.

„Hamam Balkanija“ na grčkom

Roman Hamam Balkanija Vladislava Bajca objavljen je u Grčkoj, u izdanju vodeće grčke izdavačke kuće Kedros iz Atine, u prevodu Marije Kesini, saopšteno je iz Arhipelaga. U izdanju istog izdavača i u prevodu istog prevodioca već je objavljen još jedan Bajčev roman, Druid iz Sindiduna. Objavljen u Arhipelagu u pet izdanja na srpskom jeziku, roman Hamam Balkanija pre grčkog izdanja objavljen je u Bugarskoj, Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj i Makedoniji. U toku je prevod na slovenački jezik, a potpisani su i ugovori za italijansko, albansko i norveško izdanje tog romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari