Pedesetak eminentnih žitelja Požarevca, naučnici, profesori univerziteta, eminentni specijalisti medicine, umetnici, biznismeni, sportisti i drugi predstavnici javnog života koji su u profesionalnim delatnostima postigli visoke rezultae, a koji danas ne žive u zavičajnom gradu, okupili su se prošle subote na prvo druženje koje će prerasti u tradiciju.

Na svečanom prijemu u Gradskom zdanju dobrodošlicu su im poželeli Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca i gradonačelnik Miodrag Milosavljević, uz prigodan umetnički program u kome su učestvovali Ženski hor Barili, učenici Muzičke škole Stevan Mokranjac i Folklorni ansambl KUD Kostolac. U pratnji svojih domaćina uvaženi gosti posetili su Narodni muzej, Galeriju Milena Pavlović Barili i Ergelu Ljubičevo.

– Sigurno je da smo trebali i ranije da vas pozovemo na jedno ovakvo druženje, vas koji ste u naučnoj, stručnoj i drugim oblastima doprineli ne samo vašoj ličnoj afirmaciji, našeg grada i našeg kraja. Požarevac ima svoju razvojnu perspektivu, bez vas i bez nas, sigurno da ne može u ubuduće da bude bolje. Imamo nove projekte koje finansira Evropska unija i podršku resornih ministarstava u našem daljem razvoju. Vaše prisustvo i vaša želja da makar na kratko budete u svom kraju nama mnogo znači i ja vam želim prijatan boravak u Požarevcu i braničevskom kraju sa željom da se naše druženje nastavi i u narednim godinama, napomenuo je tom prilikom predsednik Skupštine grada Parevca

Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca je u svom obraćanju podsetio da je ova ideja potekla pre mnogo vremena, ali da je tek nova koaliciona vlast izrazila spremnost da je i realizuje.

– Ja vam obećavam dok sam gradonačelnik da ćemo se najmanje jedanput godišnje da se viđamo u Požarevcu ili Beogradu, kako vama bude odgovaralo, ali da u jednoj interakciji, razmeni ideja i iskustava, a vi ste puni ideja i iskustava i znanja, pomognete gradu Požarevcu a ovaj grad vama učini jednu toplu dobrodošlicu kao što to danas čini, da vam omogući da vratite emocije u mladost kada ste se školovali i da vam učinimo prijatne i lepe trenutke.

Zoran Filipović, poznati fudbaler, selektor reprezentacije Crne Gore, u Požarevac dolazi retko, ali kako kaže, raduje ga svaki susret sa rodnim gradom i prijateljima u njemu..

– Sećanja koja me vezuju za Požarevac svakako spadaju u kategoriju najlepših. Ovde sam proveo školske dane, stekao mnogo prijatelja, sa nekima od njih i dan danas sam u kontaktu. Kako se bavim poslom koji ne dozvoljava mnogo slobodnog vremena, svestan sam da su prilike da posećujem svoj grad sve ređe i ređe. Nadam se da će se u budućnosti to promeniti, na obostranu korist.

Slobodan Mićić, vlasnik Kontikija pozdravio je akciju koju su inicrali čelnici Požarevca sa željom da ovakvih druženja bude i u budućnosti, dok je Mirko Lazić, profesor matematike, novinar i muzičar oduševljen.

– Ja mislim da je ovo nešto najbolje što je moglo da nam se desi, jer kako vreme prolazi mi se zaboravljamo i ovo je prava prilika da se podsetimo na neko naše vreme. Dobro je ponovo sresti prijateljke i poznanike koji su uspeli u raznim oblastima, da razmenimo iskustvo i vidimo dokle smo stigli i šta još možemo da uradimo, ne za nas, nego za one koji su iza nas. Da im pomognemo eventualno savetima, iskustvom. Iako penzioner, i dalje radim ono što sam oduvek radio. Privatno se bavim matematikom, muzikom onoliko koliko mi vreme dozvoljava, a još uvek radim kao novinar u Radio Beogradu, Radio Požarevcu, i još nekim, čak do Republike Srpske, a pišem i scenarija za humorističke emisije. Rečju, u velikom sam poslu i čini mi se da što sam stariji, sve više radim. Takav je naš posao, nema penzije, nema razloga za odmor jer sve što se dešava, dešavase u nama a mi to treba da prenesemo i drugima

Profesori, glumci, doktori…

Među pedesetak poznatih Požarevljana našli su se i Vesna Stanković, glumica – Siniša Rusović, doktor, Institut za radiologiju VMA- Sima Marjanović, Očna klinika KBC- Ljubiša Dimitrijević, državni sekretar u ministarstvu trgovine i usluga- Branka Zirojević, dermatolog KBC Zemun- Dejan Tešić, direktor banke Inteza- Vesna Jovanović Popović, lekar specijalista, Institut za ortopedsko hirurške bolesti- Vladan Kuzmanović, profesor, Građevinski fakultet- Radoslavka Despotović, novinar TV B92- Miodrag Zorić, ortoped, VMA- Milivoje Milošević-Mića, publicista, režiser- Vlada Ilić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje- Momčilo Životić, glumac- Dobrila Ćirković, glumica- Miodrag Bogić, direktor „Magma film“- Milan Milović,bivši sudija Privrednog suda Srbije- Goran Stojićević, estradni umetnik- Ljubodrag Čudomirović, urednik, direktor u „Politici“- Zoran Živković, novinar, urednik RTS- Anđelka Bojović, profesorka, Fakultet likovnih umetnosti- Saša Plećević, lekar,vlasnik klinike „Doktor Filgud“- Đorđe Ćurčin, general…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari