Delegacije Makedonije i Grčke koje se nalaze u Njujorku u ponedeljak su u Ujedinjenim nacijama na samitu posvećenom milenijumskom razvoju razmenile optužbe povodom spora oko imena Makedonije. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, govoreći na na samitu, javno je zatražio od Grčke da ne bude prepreka makedonskom razvoju i dolasku stranih investitora.

– Za mnoge u ovoj sali čudno je da čuju da se razlozi nedovoljnog razvoja zemlje traže u postupku jedne države članice EU i NATO. Nažalost moram reći da je Republika Makedonija sprečena u ekonomskom razvoju od strane svog prvog suseda – rekao je Ivanov. On je naglasio da „nametnuti problem oko imena zemlje“, osim na političkom planu, izaziva ozbiljne implikacije i na ekonomski razvoj i povećava siromaštvo i nezaposlenost u zemlji.

Nedugo nakon istupanja Ivanova, grčki ministar spoljnih poslova Dimitris Drucas je, nakon susreta sa medijatorom u makedonsko-grčkom sporu Metju Nimicom, optužio Makedoniju da joj nedostaje volja za rešavanje spora.

Drucas je optužio i makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da nije hteo da dođe na sastanak sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom.

– Grčka vlada ima političku volju za rešenje u okviru poznatih crvenih linija – ime sa geografskom odrednicom za opštu upotrebu – rekao je Drucas i dodao da je preneo medijatoru Nimicu da političko rukovodstvo Skoplja treba da dođe za pregovarački sto u UN sa konstruktivnim prilazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari