Nakon završetka posete državne sekretarke Hilari Klinton Srbiji biće zakazano zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi se razmatrali neredi na beogradskim ulicama u nedelju tokom održavanja Parade ponosa, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, članovi Saveta su tokom nemira bili u stalnoj komunikaciji i pratili su dešavanja u Beogradu. Podsetimo, oko 6.000 protivnika Parade ponosa sukobilo se sa policijom i tom prilikom je povređeno oko 160 osoba. Policija je privela oko 250 izgrednika, od kojih je više od petine maloletnika.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da su kod vođe organizacije Obraz Mladena Obradovića, koji je u nedelju uhapšen, pronađeni spiskovi osoba koje su trebale da rukovode neredima. On je dodao i da više od 60 odsto privedenih nije iz Beograda, odnosno da su došli u prestonicu kako bi učestvovali u neredima. Prema nezvaničnim informacijama, policija je pojedine autobuse koji su dolazili iz unutrašnjosti zaustavljala i sprečavala da dođu do Beograda.

– Policija će i narednih dana, u saradnji sa tužilaštvom, nastaviti privođenje svih za koje postoje saznanja da su učestvovali u nemirima i u tome ćemo sigurno istrajati – rekao je direktor policije.

Iako su mnogi političari ocenili da policija tokom nereda nije adekvatno reagovala, stručnjaci za bezbednost ocenjuju za Danas da su propust napravile službe bezbednosti, a ne policija. Naši sagovornici, takođe, smatraju i da iza grupa huligana postoje nalogodavci, kao i oni koji finansiraju njihovo delovanje.

Zoran Dragišić, programski direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, ističe za Danas da je policija, iako svi zameraju da je reagovala blago, svoj posao odradila primereno i profesionalno. Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da je policija bila postavljena na više mesta u gradu, a da su huligani istovremeno napadali kordone policije u različitim delovima.

– Najbolji način borbe protiv ekstremističkih grupa jeste da se otkriju njihove ideološke vođe, kao i oni koji ih finansiraju. Suviše su dobro bili organizovani napadi u nedelju, tako da sigurno postoji neko ko stoji iza svega. U prilog tome govori i podatak da je njih oko 3.000 došlo iz drugih gradova Srbije, što znači da je morao biti organizovan i prevoz – napominje Dragišić.

On dodaje da su neredi delimično i propust obaveštajnih službi, odnosno Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koje „ili nisu imale informacije o organizovanju huligana ili nisu podelili saznanja sa MUP-om“.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za naš list da su ga poslednji neredi po gradu podsetili na 5. oktobar, jer je reč o istim grupama koje su palile Beograd kao i pre deset godina.

– Neophodno je zabraniti delovanje svih profašističkih organizacija, ali država, iz potpuno nepoznatih razloga, to ne čini. Takve grupe imaju i svoje finansijere, jer bez tog vida potpore ne bi mogli da deluju. Što se tiče navijačkih grupa, značajnu ulogu imaju fudbalski klubovi, koji novac daju kao protivuslugu za navijanje. Sa druge strane, desničarske organizacije deo sredstava sigurno dobijaju od određenih političkih partija, a možda i iz inostranstva – objašnjava Radovanović.

Viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Zlatko Nikolić smatra da su svi znali šta će se desiti tokom tog dana i da bi najbolji način da se to spreči bila zabrana skupa. Prema njegovom mišljenju, „nema policije koja bi mogla da spreči toliku homofobiju koja vlada u Srbiji“.

Osobe u mantijama nisu predstavljale Srpsku pravoslavnu crkvu

Đakon Ivica Čairović iz Informativne službe Srpske pravoslavne crkve, kaže za Danas da istupanje penzionisanog sveštenika Žarka Gavrilovića, koji je protestovao na ulicama protiv gej parade, nije imao blagoslov crkve.

– To što je on izašao na ulicu predstavlja njegov lični stav. SPC svoje stavove iskazuje kroz saopštenja ili se vernicima lično obraća patrijarh, odnosno neko ko ga zastupa. To nikako nije sveštenik, a pogotovo ne penzionisani – objašnjava Čairović. On dodaje da ne zna ko su monahinje koje su, prilikom nereda na beogradskim ulicama, podržavali Gavrilovića. On ističe da mu je poznata osoba u mantiji koja je snimljena kamerama.

– To je raščinjeni monah Antonije iz manastira Crna reka. S obzirom na njegov status, on nije imao pravo ni da obuče mantiju, a kamoli da se predstavlja kao zastupnik crkve – naglašava Čairović. K. Ž.

Dačić: Povećanje plate za oktobar

Kragujevac – Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče u Rači Kragujevačkoj da su tokom nereda povodom Parade ponosa u Beogradu policajci profesionalno odradili svoj posao, te da je zato odlučio da svih 5.600 pripadnika MUP dobiju povećanje plata od po 20 odsto za ovaj mesec. On je istakao da su i događaji u Beogradu pokazali da je krajnje vreme da se raspravlja o boljoj opremljenosti policije i poboljšanju materijalnog položaja njenih pripadnika. Z. R.

Malovićeva: Nasilje politički inspirisano

„Divljanje huligana na beogradskim ulicama bilo je dobro organizovano i sinhronizovano. Parole koje su uzvikivane i napadi na sedišta stranaka ukazuju da je nasilje bilo politički inspirisano. Nedopustive su izjave pojedinih predstavnika pravoslavne crkve, nekih političara, ali i prilozi pojedinih medija kojima su povećavane tenzije uoči same manifestacije“, kaže za Danas ministarka pravde Snežana Malović. Ona ističe da će izvršioci krivičnih dela i organizatori nereda biti procesuirani.

Napadnute i prostorije zaštitnika građana

Tokom održavanja Parade ponosa u nedelju, grupa huligana napala je i prostorije zaštitnika građana u Deligradskoj ulici, ali ih je policija ubrzo potisla. Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića, načinjena je šteta na zgradi, tako što su polupana ulazna vrata i prozori u prizemlju. U prostorijama su se u tom trenutku nalazili zaposleni, ali niko nije povređen.

Hronologija

5. oktobar 2000. – Zbog krađe na predsedničkim izborima građani Srbije izašli su na ulice tražeći smenu tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Građani su ušli u parlament i u zgradu RTS, u kojima su izazvali požar. Jedna devojka je poginula.

18. mart 2004. – Posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu počele su demonstracije u Beogradu. Tada je zapaljena Bajrakli-džamija a uništene brojne prodavnice u centru.

21. februar 2008. – Na mitingu „Kosovo je Srbija“ protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova jedna grupa izgrednika odvojila se od povorke i napala ambasade SAD, Nemačke i Hrvatske. Zapaljena je ambasada SAD, a kasnije pronađeno ugljenisano telo mladića.

29. jul 2008. – U toku mitinga koji je organizovala SRS zbog hapšenja haškog begunca Radovana Karadžića grupa huligana napala je policiju. Poginuo je demonstrant Rajko Panić, a više policajaca i izgrednika je povređeno. U neredima je povređeno i više funkcionera SRS-a. M. D. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari