Glumci amateri, članovi Saveza gluvih i nagluvih iz Požarevca u čijim redovima je i jedan broj radnika u Kostolcu, nastupili su u Vršcu na Festivalu pantomime i dramskog stvaralaštva gluvonemih sa Čehovljevom predstavom „Prosidba“, u režiji Jovice Toškovića.

Ovaj specifičan i nesvakidašnji način izvođenja Čehova, privukao je veliku pažnju publike obzirom da je kompletan tekst zamenjen ne samo simbolima koje koriste gluvonemi, već veoma širokom lepezom pokreta tela i grimasa lica, tako da su i gledaoci koji ne znaju simbole sporazumevanja gluvonemih mogli da uživaju u predstavi. Kuriozitet je da niko od glumaca u predstavi nikada do sada nije nastupao na pozornici, tako da je četvrto mesto u konkurenciji preko sto učesnika iz svih većih gradova Srbije veliki uspeh.

– Pripremajući ovu predstavu najteže je bilo uspostaviti komunikaciju koja je jasna i njima i meni, a potom da se izraze emocije kojih je pregršt u komadu „Prosidba“. Međutim, oni su Čehova doživeli na poseban način i to je ono novo i kvalitetno u njihovom kazivanju. Osvojili su četvrto mesto na ovom festivalu u konkurenciji desetak trupa iz cele Srbije i to je realan odnos, ali da smo imali više tehničkih mogućnosti, verujem da bi rezultat bio i bolji. Ono što je najvažnije, to je da su i ovi ljudi dobili prostor za svoju kulturnu afirmaciju. Ukoliko lokalna samouprava pokaže malo više razumevanja za ove ljude, a verujem da hoće, nije neskromno ako kažem da će rezultati biti veći od ovog u Vršcu gde su na prestižnom festivalu postigli izuzetan rezulat u konkurenciji gradova kao što su Beograd, Niš, Kragujevac, Čačak, Novi sad, rečju, gradova iz cele Srbije, kaže reditelj Tošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari